In het Diksmuids woonzorgcentrum Yserheem loopt sinds 10 februari een project waarbij de hoeveelheid slaap- en kalmeringsmiddelen wordt verminderd.  Bij een evaluatie, vandaag acht maanden later, blijkt dat 16 van de 25 deelnemende bewoners deze medicatie volledig konden stopzetten.  Bij 9 anderen werd de dosis moeiteloos verminderd.  Gezien de goeie resultaten wordt nu ondermeer een werkgroep ‘medicatiebeleid’ opgericht zodat men in Yserheem ook in de toekomst alert zal blijven voor dergelijke medicatie en men het gebruik ervan zal afraden als dit onnodig blijkt te zijn.

Van alle bewoners van het woonzorgcentrum namen bij de start van het project vijftig mensen effectief slaap- of kalmeringsmiddelen. Uiteindelijk zouden 25 bewoners meestappen in het project waarbij men driewekelijks werd opgevolgd. Daarnaast ging men in dialoog met de bewoners die bereid waren om dit project een kans te geven. Belangrijk is alvast dat niemand werd verplicht deel te nemen. Bij de deelnemende bewoners werd bij het begin en het einde van het project gemeten hoeveel slaap- of kalmeringsmiddelen ze precies namen. “Aan het begin van het project zagen we het grootste effect, wat enigszins logisch is,” zo laat Yserheemdirecteur Isabelle Bolle ons weten. “De effectmeting die nu gebeurde acht maanden later na de opstart van het project, is op een moment waarop de dosissen slaap- en kalmeringsmiddelen zodanig werden teruggedrongen dat nog weinig effect werd vastgesteld en de bewoners niet meer verder wilden afbouwen of stoppen.”
Vooraf hield men er wel rekening mee dat het afbouwen van dergelijke medicatie gedragsveranderingen met zich kon meebrengen. Maar achteraf bekeken was deze ‘angst’ onterecht. De medewerkers werden uiterst zelden geconfronteerd met gedragsveranderingen. Het afbouwen of stoppen verliep dan ook erg vlot waardoor het gevoel versterkt werd dat slaap- en kalmeermiddelen niet steeds noodzakelijk zijn maar eerder een gewoonte. De medewerkers van het woonzorgcentrum Yserheem zijn dan ook in de wolken met dit resultaat.
Nu wil men op basis van de geboekte resultaten verder werken.  Zo volgt er nog een opleiding en verdere bewustwording bij de medewerkers.  Men hoopt hierin ook zowel de huisapotheek als de dokters nauwer te betrekken. (DLD)