Op 30 en 31 augustus zijn er aan de boorden van de IJzer twee opvoeringen van “De IJzer vertelt”, het slotspektakel van Landscapes, het project waarin men tijdens het voorbije jaar de oorlogslittekens in het herdenkingslandschap van de Westhoek in beeld bracht.  Met toneel, dans, laserprojecties en lichteffecten wil regisseur Bart Cafmeyer een belevingsmoment maken, zij het minder groots dan de 2 vorige totaakspektakels die doorgingen op de Grote Markt.  Maar anderzijds wordt “De IJzer vertelt’ des te intiemer.  En hiervoor zoekt men nog een 100-tal figuranten.  Hiervoor is er een moment voorzien op donderdag 16 mei om 19.30 uur in CC Kruispunt.

“De IJzer vertelt” wordt gebracht op de IJzer en aan de boorden aan de zijde van de IJzerdijk tussen de Hoge Brug en de Paxpoort (foto). Volgens regisseur Bart Cafmeyer wordt het een wervelende mix van diverse kunstendisciplines. Het evenement moet een tijdsreis worden aan en op de IJzer, de frontlijn van weleer. Het hele verhaal wordt multimediaal gebracht door ondermeer Wim Willaert, Wouter Deprez, Wim Opbrouck, Ruben Block (Triggerfinger), de sopraan Hannes Roos, het Iepers jeugdkoor Chorus en die Verdammte Spielerei die zorgt voor de rode draad. De avonden worden tenslotte nog afgesloten met een spectaculair vuurwerk.
Het publiek zal het spektakel kunnen volgen in de Bloemmolenkaai, aan de overzijde van de IJzer. Daar komt er allereerst een tribune met 560 plaatsen en op het gelijkvloers worden 350 stoelen geplaatst. Voor een tribuneplaats wordt 25 euro gevraagd, voor de gewone stoel of bank is dit 15 euro. Hiermee zijn deze prijzen 5 euro hoger dan bij de vorige twee spektakels.

Rechtstaand zal “De IJzer vertelt” ook gratis kunnen gevolgd worden, al kan niet gegarandeerd worden dat voor dit publiek alles zichtbaar zal zijn. Hiervoor zal de Hoge Brug tijdens de voorstelling afgesloten worden. Voor alle info en tickets : klik hier. Wie recht heeft op het kansentarief (tribune 5 euro – stoel 3 euro) moet voor de reservatie langs gaan bij de toeristische dienst op de Grote Markt.
Tenslotte is er nog de oproep naar een 100-tal figuranten die goed kunnen uitbeelden maar die minder of geen vast tekst hebben. Wie zich hiervoor geroepen voelt is voor een eerste kennismaking welkom op 16 mei om 19.30 uur in CC Kruispunt. Daar wordt het hele verhaal verteld en wordt er uitgelegd waarvoor men ‘veel volk’ nodig heeft. De repetities zijn voorzien tijdens de laatste weken van juni, de eerste week van juli en de laatste twee weken van augustus. Iedereen die eens wil proeven hoe het is om mee te spelen in een grotere productie is welkom op 16 mei maar moet pas beslissen na het horen van de uiteenzetting. (DLD)

Regisseur Bart Cafmeyer (derde van links) met enkele leden van het organisatieteam en van het stadsbestuur.