steun de winkeliers, hansdelaars en bedrijven in Diksmuide

1808, 2022

Ook Diksmuidse bijen worden bedreigd door Aziatische Hoornaar

De Diksmuidse imkersbond De IJzervallei luidt de alarmbel. Want sinds de Aziatische Hoornaar in 2016 Frankrijk heeft bereikt, is ze volgens Luc Aneca van de Diksmuidse imkersbond bezig aan een impressionante opmars waarbij ze ook al Diksmuide heeft bereikt. De Diksmuidse imkersbond kreeg immers al diverse meldingen binnen van leden waarvan de bijen belaagd worden. De honingbijen zijn immers een makkelijke prooi voor deze veelvraat. Daarom doet men een oproep aan de Diksmuidelingen om te helpen zoeken naar deze nesten die vaak in hoge bomen als eiken en populieren hangen. Ze zijn gemaakt van houtvezel en hebben een grijze tot lichtbruine kleur. Ze kunnen een diameter hebben van een halve meter. Wie een hoornaarsnest ontdekt kan best contact opnemen met de hulpverleningszone Westhoek of met de imkersbond. De bestrijding moet immers gebeuren door professionelen want de hoornaar kan zich volgens Luc Aneca zeer agressief en levensgevaarlijk gedragen in de omgeving van het nest.

Meer info : www.imkersbonddiksmuide.be (DLD)

(meer…)

Sumoworstelen tijdens Tyrolfeesten

17 augustus 22|

Op de wijk Eikhof nabij het gelijknamig rond punt, kan men op zondag 21 augustus terecht voor de Tyrolfeesten die doorgaan op de parking waar decennia terug de legendarisch dancing Tyrol stond.  Alleen een vervallen frituur herinnert op deze plaats nog aan het nachtelijk vertier dat er in de vorige eeuw hoogdagen kende.  Maar dat feestgedruis komt toch nog één keer per jaar terug tijdens de Tyrolfeesten.  Volgens mede-organisator Chris Vandezande start men al op zondagvoormiddag om 10 uur met een natuurwandeling, gevolgd door het aperitief en de klassieke beenham met krielaardappeltjes en groentjes in de feesttent.  In de namiddag zorgt een DJ nog voor de muzikale noot.  Ondertussen kunnen kinderen nog terecht op een springkasteel, er zijn een viertal volksspelen, er is een competitie met elektrische fietsen en jawel, men kan er aan sumoworstelen doen.

(meer…)

Tweede fase aanleg kwartring start vandaag

16 augustus 22|

Vandaag starten de voorbereidingswerken voor de tweede fase van de aanleg van de zuidwestelijke omleidingsweg rond Diksmuide.  Daarbij wordt er in de Kaaskerkestraat een rotonde aangelegd en komt er een weg tussen dit rond punt en de spoorweg.  In deze fase komt er evenwel nog geen ondertunneling van deze spoorweg die aansluiting moet geven met de reeds gerealiseerde eerste fase.  Omdat de aannemer momenteel enkel voorbereidingswerken uitvoert naast de rijweg is er voorlopig geen verkeershinder.  Vanaf half september tot eind oktober, wanneer nieuwe nutsleidingen worden geplaatst, zullen wel gedurende enkele dagen tijdelijke verkeerslichten het verkeer beurtelings laten passeren.  De grote wegomlegging, waarrond enkele maanden terug heel wat te doen was, komt er vanaf november.   Deze zal wellicht van kracht blijven tot in het najaar van 2023.

(meer…)

Geen verlof voor Diksmuidse bouwpromotoren

20 juli 22|

Er wacht de bouwpromotoren die actief zijn in Diksmuide een drukke zomer.  Zo is het uitkijken naar de vernieuwde vergunningsaanvraag voor de nieuwe ’t Saam-campus waarvan het openbaar onderzoek nog verwacht wordt tijdens deze luwe vakantieperiode.  En ook de projectontwikkelaar die het door de buurtbewoners gecontesteerd appartementsgebouw in de Laure Fredericqlaan wil bouwen, heeft eveneens deze periode uitgekozen om een hernieuwde aanvraag in te dienen.  En wie ook zijn huiswerk opnieuw zal kunnen maken zijn zowel de ontwikkelaar die op de college-site tussen de Wilgendijk en de Stovestraat een wooncomplex wil ontwikkelen, als de promotor die op de site Monteyne tussen de Wilgendijk en de Handzamevaart, waar nu nog een groot garagecomplex is, appartementsgebouwen wil laten verrijzen.  Maar ook tegen deze laatste plannen hebben buurtbewoners uit de Wilgendijk nu bezwaar ingediend.  Net zoals op de gronden van het college, zien ze ook op de gronden van het vooroorlogse karmelietessenklooster liever een woonerf in plaats van appartementsgebouwen.

(meer…)

Conservator slaat alarm : de Blankaart droogt uit

19 juli 22|

Conservator Guido Vandenbroucke slaat alarm : het natuurdomein De Blankaart droogt langzaam uit, centimeter per centimeter.  Als symbool voor de puffende natuur kan dit tellen.  Nochtans geldt er al een poos een oppompverbod in het IJzerbekken, en intussen in heel de provincie West-Vlaanderen.  Maar hij moet vaststellen dat er nog steeds, door wat hij omschrijft drieste groententelers, water wordt opgepompt.  Zij hebben volgens de conservator lak aan wetten en regels tot groot ongenoegen van de correcte landbouwers in het Blankaartbekken die moeten vaststellen dat hierdoor hun dieren in de weide niet meer aan drinkwater geraken.   Blijft men pompen tot men helemaal opdroogt, zo vraagt hij zich af.  Hij vraagt zich verder af wat nog de waarde is van het oppompverbod als er geen sluitende handhaving is.

(meer…)

Ga naar de bovenkant