In deze bijdrage vindt u regelmatig een update met de laatste ontwikkelingen rond het Coronavirus in Diksmuide.

29.03.2020

Ook in Diksmuide registreren we veel solidariteitsacties, ook Diksmuide wil samen door deze periode gaan.  Maar toch ook af en toe een valse noot.  Zo noteerden we het verhaal van Diksmuidelingen die in deze periode van gesloten winkels er toch in slaagden een bloemetje op de kop te tikken.  Daarmee konden ze het graf van een geliefde wat opfleuren.  Tot ze ‘s anderendaags op het Diksmuids kerkhof moesten vaststellen dat het bloempotje alweer verdwenen was.  Wat niet hamsteren heet, wel ontvreemden.  Of hoe zelfs de doden en hun nabestaanden in deze Coronatijden niet ontzien worden …

28.03.2020

Naar aanleiding van de verlenging van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad tegen de verspreiding van het Coronavirus tot en met zondag 19 april tot het einde van de paasvakantie, en een verdere mogelijke verlenging tot en met zondag 3 mei, doet het Diksmuids stadsbestuur nog volgende mededelingen :

Toegestane recreatie
Wandelen, fietsen en lopen is verder toegestaan, maar wel vanuit en terug naar je woning. Je verplaatst je hiervoor niet met de wagen.

Buitenspeeldag
De Buitenspeeldag van woensdag 22 april wordt geannuleerd. Deze annulatie gebeurt overal in Vlaanderen.

Massaspektakel Feniks uitgesteld
Het massaspektakel van 20 mei over Feniks, de wederopbouw, wordt met een jaar uitgesteld. Nieuwe datum is 12 mei 2021. Dit komt omdat de repetities en voorbereidingen niet kunnen worden verdergezet.

Blijf voldoende afstand houden
Ook al vragen we veel van iedereen, het is belangrijk om deze maatregelen vol te houden. Enkel zo krijgen we het coronavirus onder controle. Houd steeds de afstand van 1,5 meter van elkaar. We hebben het geluk om in een groene stad vol natuur te wonen. We geven aan onze inwoners de tip om nabij de woning buiten te komen en te genieten van ons groen landschap. Ook de IJzerboomgaard blijft open voor Diksmuidelingen.

Vissen is niet toegelaten
Heel wat mensen vragen zich af of vissen nog is toegestaan. Als we de richtlijnen erbij nemen, dan lezen we dat op vlak van recreatie enkel wandelen, lopen en fietsen is toegestaan. Vissen is dus tot nader order niet toegelaten.

Lees verder

Dit jaar viert de Diksmuidse Speelschare zijn 40ste verjaardag en zijn jongere broertje of zusje, de Speelkring mag 10 kaarsjes uitblazen.  Daarover kon u reeds eerder lezen op www.eDiksmuide.be (klik hier).  Maar ook hier heeft het Corona-virus roet in het feestetentje gestrooid.  Zo had men tijdens het weekend van 18 en 19 april paasconcerten voorzien in de Sint-Niklaaskerk.  De Speelschare heeft nu beslist om – uiteraard – de gezondheid van muzikanten en publiek te laten primeren op het verjaardagsfeestje.  Maar uitgesteld is niet verloren want de paasconcerten worden jubileumconcerten.  En deze zullen ook opgevoerd worden in de Sint-Niklaaskerk, meer bepaald tijdens het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 oktober om respectievelijk 20 uur en 16 uur.

Lees verder

Als reeds eerder aangekondigd gaan de gemeenteraad en de OCMW-raad die voorzien waren op maandag 30 maart niet door in de gotische zaal van het stadhuis.  Deze worden in deze Corona-tijden digitaal gehouden via e-mail en een intern softwareprogramma.  Eerder was gemeld dat het om een besloten zitting zou gaan waardoor het publiek geen zicht meer zou krijgen op het desgevallend digitaal gevoerd debat.  Reden was volgens burgemeester Laridon dat in een gewone openbare gemeenteraad het publiek ook enkel kan aanwezig zijn en luisteren, ze mag niets zeggen zodat er geen beïnvloeding is van de raadsleden vanuit het publiek.  Als het debat op internet zou gevoerd worden, dan dreigen er ook voor het stemmen via het internet invloeden te komen vanuit het publiek.  Maar dreigt zo bij een digitale gemeenteraad de stem van de oppositie niet te verstommen?  Na publicatie deze morgen vernemen we van N-VA-fractieleider Koen Coupillie dat zijn partij vraagt de digitale gemeenteraad uit te stellen.  Maar voor gemeenteraadsvoorzitter Katleen Winne (Idee Diksmuide) zijn inmiddels de richtlijnen van hogerhand aangepast zodat het hier nu wel degelijk om een openbare zitting achter gesloten deuren gaat en niet om een besloten zitting zoals eerder gesteld.  Bijgevolg mogen achteraf vragen en antwoorden doorgegeven worden aan de pers.  Verder mogen ook alle voorziene punten op de dagorde staan, van uitstel kan dan ook geen sprake zijn. Tenslotte betreurt ze evenzeer dat raadslid Johan Desender (Vlaams Belang) het verzoek om geen punten toe te voegen aan de agenda heeft genegeerd.

Lees verder

Voor het cultuurcafé van CC Kruispunt en lokaal dienstencentrum Ten Patershove in de Maria Doolaeghestraat zoekt Diksmuide een nieuwe uitbater. De huidige concessie loopt af in juni.  Hiervoor zoekt men een commercieel talent en een warm hart voor het verenigingsleven. De overeenkomst start op 1 juli 2020 en loopt drie jaar met mogelijkheid tot verlenging.
Het ruime café met woongelegenheid is volledig ingericht en klaar voor gebruik. Verder zorgen de goed uitgeruste professionele keuken en de leuke binnentuin voor extra mogelijkheden om deze horecazaak uit te bouwen tot een volwaardige bistro.
Het cultuur- en dienstencentrum zorgen voor een goed basiscliënteel. Het café bevindt zich bovendien ook in de onmiddellijke nabijheid van de bibliotheek en de Kunstacademie.

Lees verder