2704, 2024

Met Jo Lernout als gids door de AI-jungle

Jo Lernout is niet alleen de gevallen mede-oprichter van het intussen ter ziele gegane Ieperse Lernout & Hauspie, hij bracht ook de spraaktechnologie bij het brede publiek. En dat die technologie wel juist zat mag blijken uit het feit dat het op vandaag nog steeds gebruikt wordt in menig toepassing. En die Jo Lernout werd door de Diksmuidse serviceclub Kiwanis geklist als gastspreker voor een netwerkavond in de Salons Saint-Germain. Daarbij zal Lernout niet alleen terugkijken op het L&H-verhaal, hij kijkt ook naar de toekomst met AI, de artificiële intelligentie.
(meer…)

Bewoners Fernande Verstraeteplein protesteren tegen verwijderen van voetpad

26 april 24|

De bewoners van het Fernande Verstraeteplein kregen enkele dagen voor de aanvang van de werken, een bericht van de stadsdiensten in hun brievenbus met de melding dat het enige voetpad in hun straat zal uitgebroken worden. Deze ingreep stoot op verontwaardiging en onbegrip. De bewoners zijn niet gekant tegen de ontharding van openbaar domein, maar enkel in zoverre het voetpad geen functie heeft. Eenzelfde ingreep gebeurde in nog andere straten van het Oostvesten en ook daar zijn de bewoners niet opgetogen met de ingreep. Schepen van openbare werken Marc Deprez wil in overleg gaan met de bewoners maar stelt nu reeds geen precedent te willen scheppen door het voetpad dan toch te behouden.
(meer…)

Vraag om zwemzones in openbare wateren

26 april 24|

Op de gemeenteraad, die op maandag 29 april samen met de OCMW-raad doorgaat vanaf 20 uur in de gotische zaal van het stadhuis, wil raadslid Thierry Hardy (Vooruit) het voorstel lanceren om vrije zwemzones te creëren in de Diksmuidse openbare wateren. Hierdoor zouden Diksmuidelingen tijdens warme zomerdagen een frisse duik kunnen nemen in zeg maar de IJzer of de Handzamevaart (foto archief). Zijn partijgenoot Kurt Vanlerberghe wil dan weer het snelheidsprobleem in de Esense Roeselarestraat aankaarten. Daarnaast worden tijdens de zitting ook een pak jaarrekeningen van kerkfabrieken besproken. Voor de volledige dagorde : klik hier. De zitting kan vrijblijvend bijgewoond worden. (DLD)

Pervijs Davidsfonds haalt zilver op nationale junior-journalistenwedstrijd

25 april 24|

De Pervijse Davidsfonds-afdeling heeft deze maal met haar inzendingen voor de nationale Junior-Journalistwedstrijd zilver behaald. In de reeks, voorbehouden voor scholieren van 3de en 4de jaar middelbaar werd het werk van Tika Schiettecatte met een onverhoopte tweede plaats bedacht. Als men weet dat er hiervoor niet minder dan 10.000 deelnemers ingeschreven waren, dan mag volgens Erna D’Hulst de Pervijze afdeling van het Davidsfonds terecht fier zijn op deze prestatie. Het Davidsfonds van Pervijze neemt overigens al vele jaren deel aan de Junior-Journalistenwedstrijd.
(meer…)

Een weinig bekende service : ophaling grof vuil

25 april 24|

Om Diksmuide schoner te maken, wil de nieuwe lokale partij Project 8600 de ophaling van grof vuil herinvoeren omdat veel inwoners niet de mogelijkheid hebben naar het recyclagepark te gaan.  Deze ophaling zou halfjaarlijks kunnen gebeuren.  Maar de reactie van milieuschepen Marc Deprez op dit voorstel is opmerkelijk : deze ophaling bestaat reeds.  Alleen gebeurt dit door de stadsdiensten enkel op afspraak.  Blijkt deze service bij weinig Diksmuidelingen bekend, toch is dit ook vermeld op de afvalkalender (foto) die iedere Diksmuideling jaarlijks krijgt.
(meer…)

Ga naar de bovenkant