Begin juni werd de omgevingsvergunning voor de aanleg van het dubbelrichtingsfietspad in de Rousdammestraat, die loopt van de wijk Scheeweghe naar Avekapelle, goedgekeurd.  Niets staat dan ook de aanleg van dit fietspad in de weg zodat dit straks, samen met het fietspad op Veurns grondgebied tot in Avekapelle, kan zorgen voor een snelle fietsverbinding tussen Diksmuide en Veurne.  De verdere respectievelijke verbindingen naar Diksmuide langs de Pervijze- en Kaaskerkestraat en langs de spoorweg tot in Veurne, zijn reeds gerealiseerd.  Belangrijk voor schepen Martin Obin omdat fietsen niet langer een louter recreatief gebeuren is maar ook steeds meer functioneel wordt door ondermeer het gebruik voor het woon-werk-verkeer.  Diksmuide heeft er volgens de schepen dan ook voor geopteerd om te zorgen voor een openbare verlichting voor het fietspad langs de Rousdammestraat.  Dit verlicht fietspad is meteen een precedent voor Diksmuide.

Lees verder

Het sinds 2015 leegstaand Diksmuids financiëngebouw aan de Woumenweg (foto archief) dreigde een tweede Westoria te worden.  Tot in 2027 leek de eigenaar immers verzekerd van zijn jaarlijkse meer dan 330.000 euro aan huurgelden van de huurder, de Regie der Gebouwen die het tot eind 2015 onderverhuurde aan de Federale Overheidsdienst Financiën.  Een kandidaat-koper zou dan ook slechts dit gebouw kunnen kopen mits een flinke gouden handdruk die het verlies aan deze rijkelijke huurgelden voor de eigenaar zou compenseren.  Maar kreeg Westoria in de Diksmuidse Bloemmolens recent dan toch een nieuwe kans, ook het financiëngebouw die een Diksmuidse kankerplek dreigde te worden, zou weleens binnenkort een nieuwe toekomst kunnen krijgen met het bordje “te koop” voor zijn deur.  Het Diksmuids gebouw behoort immers tot de tien gebouwen waarvoor de federale ministerraad eind maart akkoord ging om een verbrekingsvergoeding te betalen aan de eigenaar in ruil voor een vroegtijdige opzegging van het huurcontract.  Hierdoor wordt het lopend huurcontract op 31 januari 2021 beëindigd.  Een nieuwe huurder vinden zal evenwel voor de eigenaar geen sinecure zijn gezien de staat van het gebouw.  Verkopen zal dan ook wellicht de enige uitweg worden.  Gezien het gebouw in een bestemmingszone van openbaar nut ligt, is het ongetwijfeld uitkijken of de politieraad van zone Polder dan toch geen kandidaat zal zijn om op deze site zijn nieuw politiekantoor te bouwen.

Lees verder

In deze bijdrage vindt u regelmatig een update met de laatste ontwikkelingen rond het Coronavirus in Diksmuide.

07.07.2020

Kermissen mogen opnieuw georganiseerd worden.  Diksmuide heet dan ook, ter gelegenheid van de zomerkermis, de foorkramers opnieuw welkom van vrijdag 17 tot dinsdag 21 juli op de Grote Markt. Diksmuide staat in voor een veilige organisatie met richtlijnen, de foorkramers die een mondmasker moeten dragen, zijn verantwoordelijk voor hun eigen attractie met handgels, ontsmetting en een circulatieplan.
Door de komst van de kermis zijn er verschuivingen in het vast zomerprogramma : de fietsenhippodroom, de filmmarkt, circus Dixmuda, moving mondays en kinderstreken verhuizen eenmalig naar het Schoolplein. De boerenmarkt en maandagmarkt verhuizen naar de rijweg langs de markt en de Koning Albertstraat en de kioskconcertjes, huifkartochtjes en Zomerse Vrijdagen gaan door zoals gepland. Beiaardklanken gaat niet door op 19 juli.  Tijdens de zomer strijkt ook zomerbar Dixmutha neer op de Grote Markt. De bar wordt in de foor geïntegreerd.

De zomerfoor is open op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag tot 1 uur ‘s nachts.  Op de familiedag op dinsdag is dat tot 22 uur.

Na het vertrek van de foorreizigers dinsdagnacht, zal vanaf woensdag 22 juli het corona-zomerprogramma hernemen als voorzien.

Lees verder

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus is er een verminderd nieuwsaanbod.  Daarom herschikken we tijdens deze nieuwsluwere vakantiemaanden juli en augustus ons nieuwsaanbod en is er momenteel slechts één nieuwsbericht per weekdag.  Ook is er tijdens de zomer geen nieuwsbericht op zaterdag.   Vanaf 21 juli tot 16 augustus is er dan een volledige vakantie-lockdown … Maar uiteraard blijven we de actualiteit onverminderd volgen, zij het dan meer met korte berichten die u kunt volgen via twitter of via www.eDiksmuide.be. Zo blijft u ook tijdens de vakantie de hartslag van Diksmuide voelen. (DLD)