2705, 2023

Diksmuidse bib krijgt een Taalpunt

De Diksmuidse bibliotheek zal toetreden tot het Netwerk Nederlandse Taalpunten. In een dergelijk Taalpunt vindt men lees- en oefenboeken voor wie Nederlands wil leren praten, lezen, oefenen en begrijpen. Zo vindt men er boeken om Nederlands te leren, grammatica- en spellingboeken, woordenboeken, luisterboeken, makkelijk lezen-boeken en de Wablieft-krant die ook al geschreven is in eenvoudige taal. Dergelijke boeken die al aanwezig zijn maar verspreid over de bib worden nu samengebracht op één plaats. Hiermee wil Diksmuide volgens schepen Katleen Winne (Idee Diksmuide) meer laaggeletterden, personen met een migratieachtergrond en personen die het Nederlands als tweede taal leren extra oefenkansen bieden. Zo vergroten hun kansen om te integreren in de samenleving. (DLD)

Provincie heeft geen budget voor Diksmuidse fietssnelweg

26 mei 23|

De nieuw te plaatsen fietstunnel in het Diksmuids station moet aansluiten op de nog steeds ontbrekende fietssnelweg, enerzijds richting Kortemark, anderzijds richting het Vestingspark waar het ook een wandelfunctie moet krijgen. Dit nog steeds ontbrekend gedeelte van de fietssnelweg F35 zorgt ervoor dat fietsers op vandaag gebruik maken van de fietsonveilige gewestweg N35 door het centrum. En in deze situatie komt nog niet onmiddellijk verandering want op de voorbije gemeenteraad kon van burgemeester Lies Laridon (CD&V) die eveneens provincieraadslid is, vernomen worden dat de provincie hiervoor geen budgetten voorziet. De aanleg van deze fietsweg valt onder de bevoegdheid van de provincie.
(meer…)

Wat gebeurde er tussen Jan Van Hille en Lies Laridon?

26 mei 23|

De naar Gent uitgeweken Diksmuideling Robert Travers heeft zich de voorbije jaren verdiept in Diksmuides politieke geschiedenis tussen 1830, het stichtingsjaar van België toen Jan Van Hille burgemeester van Diksmuide werd en 2018, het begin van de huidige bestuursperiode die Lies Laridon als burgemeester kent. Deze studie omvat niet alleen de samenstelling van de gemeenteraden en de schepencolleges, waar mogelijk werd ook een beknopt commentaar gegeven om de toen geldende politieke situatie te duiden. “Diksmuide en zijn bestuurders 1830 -2018” is dan ook veel meer dan een opsomming van namen, het zijn ook de politieke spelletjes, de annekdotes. Het werk dat een beperkte oplage kent is consulteerbaar in de bibliotheek en online.
(meer…)

Diksmuide mag aanschuiven voor een gigantische gratis koffieklets

25 mei 23|

Van 26 mei tot 4 juni is het de Week van de Verbondenheid. Om ook in Diksmuide werk te maken van die verbondenheid, halen de lokale dienstencentra Ten Patershove en De Klaproos samen met de fairtrade trekkersgroep de verhuiswagen even boven en zetten ze de langste tafel af op de Grote Markt. Daar mogen inwoners, bezoekers of toevallige voorbijgangers op zaterdag 3 juni tijdens de wekelijkse boerenmarkt tussen 14 uur en 17 uur aanschuiven voor een gezellige babbel met gratis koffie en thee. En voor een zacht prijsje zal men er ook kunnen proeven van een dessertbordje met lokaal en fair lekkers. Of hoe deze langste tafel kan uitgroeien tot een gigantische koffieklets. Meer info : www.bezoekdiksmuide.be of bij het onthaal van LDC Ten Patershove. (DLD)

Boter- en Kaasfeesten gaan maandag op zoek naar tweede adem

25 mei 23|

Boter en kaas staan op pinkstermaandag 29 mei al voor de 47ste maal centraal in Diksmuide. Daarnaast zorgen de gelijknamige feesten ook voor folklore en amusement in het centrum. Het wordt alvast uitkijken of komende maandag, na de tegenvallende editie van 2022, de Boter- en Kaasfeesten een tweede adem zullen vinden en alvast ook voldoende marktkramers het centrale marktplein en de centrumstraten zullen invullen. Er zijn alvast enkele nieuwigheden toegevoegd aan het programma opdat de Boterstad opnieuw haar Diksmuids DNA alle eer zal kunnen aandoen.
(meer…)

Ga naar de bovenkant