1507, 2024

De poort naar de Westhoek biedt zoveel groen, moois en lekkers

15 juli 24|

Laat ons nu eens een trip organiseren in onze achtertuin. We verzaken aan overvolle luchthavens, nerveus gesjouw met valiezen en joelende ADHD-kinderen die vlak voor je zwembadzetel je rust verknallen. We trekken naar de poort van onze eigen Westhoek. Diksmuide, met name… Iedereen die nu denkt dat ik bij het schrijven van dit stuk met een lsd-strip onder mijn tong zit, zal bij een eigen bezoek aan de regio deze ‘hosanna’-bijdrage aan de Westhoek zeker beamen.
Mario De Wilde

‘Als ge van ze leven in de westhoek passeert. Deur regen en noorderwinden. Keert onze den tijd als g’ alhier passeert. Den oorlog ga j’ hier were vinden…’ Deze oerklassieker speelt door mijn hoofd als ik de Dodengang in Diksmuide binnenstap. Klaas Van Nevel van het bekende Buitenbeentje heeft ons een uur daarvoor een blitse e-bike toevertrouwd en we stappen net de Dodengang binnen wanneer mijn mobiel oplicht. Ik lees uitgerekend nu het bericht op dat moment dat Willem Vermandere stopt met optreden…Wat wij toeval noemen, is het toevluchtsoord der onwetendheid… Samen met Klaas treden we in het museum in de voetsporen van onze Belgische soldaten tijdens WO1. In het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel komen we alles te weten over het bikkelharde bestaan van soldaten aan het front. De unieke omgeving en authentieke voorwerpen tonen ons eveneens het dagelijkse leven tijdens de Groote Oorlog. Een sombere en lugubere omgeving, waar gevaar en de dood achter iedere hoek schuilen. Altijd iemands vader altijd iemands kind. Nu doodstil en godverlaten….

De toren en het water op
Vive le Velo…. We fietsen via een mooi aangelegde kerkwegel kilometerslang door de groene ongereptheid van dit heerlijk stukje natuur. Klaas troont ons mee naar het uitkijkplatform van de kerktoren van Lampernisse. Daar komen we ogen te kort om dit uniek panoramisch 360° zicht tot ons te laten doordringen. Het is al ruim middag wanneer we de fietsen in het Buitenbeetje afleveren. Intussen beleven kinderen de dag van het leven met kajakken, vlotten, fietsen op het water (jawel, hier kan het), suppen en varen. Intussen worden er twee picknickmanden aangesjouwd  en klimmen we aan boord van het Stil Genot, een comfortabele sloep die we zelf mogen besturen. Twee uur lang wanen we ons tussen het hoge riet, met hapjes en drankjes binnen handbereik, op de veelbezongen Canal du Midi. Wanneer onze schipper van dienst Johan feilloos de sloep aan de oever legt, noteer ik ijverig ‘Buitenbeentje: voor al je feestjes!’
www.buitenbeentjebvba.be

En/in En Passant overnachten
Wanneer we overnachten in de Westhoek doen we dat in stijl en dus checken we in bij En Passant in hartje Diksmuide. De markt is amper 100 meter verderop en we ontdekken een volledig gerenoveerde vakantiewoning, sfeervol ingericht met zuidgerichte terras. Als gast kan je bij En Passant kiezen uit een gelijkvloers (6 pers.) en een duplex appartement (4/5 pers). Gastvrouw Claudine voorziet haar gasten van alle faciliteiten voor een zorgeloze vakantie, volledig uitgeruste keuken met alles erop en eraan, gezelschapsspelen, inloopdouche en alle comfort. Bovendien parkeer je de auto gratis voor de deur (blauwe kaart). Een fantastische uitvalsbasis voor wie dit deel van de Westhoek heeft gekozen.
www.logerenindiksmuide.be

Het lekkers van de Westhoek
Gemak dient de mens (vooral op vakantie en zeker in de Westhoek) en dus opteerden we voor een afhaaldiner bij Traiteur Sint-Jan. Op het afgesproken uur stond alles netjes te wachten op hongerige magen en de familie Smullemans kan bij deze al in veelvoud de scampi’s in room, het vispannetje, de   varkenswangetjes en de vol au vent met huisgemaakte puree aanbevelen. Voor de prijs hoef je het niet te laten want alles schommelt rond de € 20. Het dessertplank kwam dan weer van die andere lokale specialist X-Kwisit op de Markt van Diksmuide. Met zijn speciaalzaak wil Dominique zijn kunsten tonen aan een publiek van echte chocolate and ice cream lovers. Onze dessertplank bestond uit huisgemaakte dessertjes w.o.. chocomousse, een boule de Berlin, een knapperig frambozengebakje, een macaron, soesjes en een chocoladegebakje: voor zoiets doe je beroep op X-Kwisit
www.st-jan.be en www.x-kwisit.be

Vlaamse velden die kwelden
We wandelen over de markt richting het toeristisch infokantoor van Diksmuide. Enkele duiven zitten met hun roekoekgedoe heel hard duivig te wezen. We sluiten aan, met nog een twintigtal verkenners die gegidste wandeling annex boottocht gaan maken. Een grapje dat amper 5 euro kost, de prijs van een rozijnenbrood. Bijna anderhalf uur genieten we van Diksmuide herdenkingslandschap van op het water. Gids Marc geeft ons vakkundig duiding op de IJzer en Handzamevaart over het landschap en de vele littekens uit WO I. Dit is de Westhoek waarvoor we gekomen zijn. Je hebt de Westhoek niet gezien als je de IJzertoren niet bezocht hebt. Die staat momenteel in de steigers voor renovatiewerken maar binnen leren we in een museum alles over wereldoorlogen, de Vlaamse Beweging en de Vlaamse Ontvoogding. Het museum zit vol met belevenissen en verrassingen. Iedere verdieping van het museum laat weer andere herinneringen herbeleven. Helemaal boven genieten we vanaf het dakterras en de panoramazaal van het prachtige uitzicht over de ‘Vlaamse Velden’. Hier hebben we alweer een uniek uitzicht over de hele frontstreek en wordt er gemijmerd. Als ge van ze leven in de westhoek passeert. Deur regen en noorderwinden. Keert omme den tijd als g’ alhier passeert. Den oorlog ga j’ hier were vinden….
www.bezoekdiksmuide.be

Als helden naar de velden
De combinatie wandelen & water maakt hongerig. Om deze tweedaagse af te sluiten hebben we een tafeltje gereserveerd in ‘’Père et Mère’ op de Markt van Diksmuide. Chef Jelle Devisch leerde de beginselen van het vak bij ‘Ter Groene Poorte’, dus dat ruikt naar vakmanschap. Gastvrouw Magali bezorgt ons de breed uitgewaaierde Frans-Belgische kaart en legt vrijblijvend de seizoensuggesties uit.
Na wat hippe tapas volgen verfijnde gerechten die op een moderne manier op de borden getoverd worden. Consumententip: elke middag (en dat van dinsdag tot vrijdag) is er een smakelijke tweegangenlunch voor € 26. Stilaan tijd om huiswaarts te keren. Dit stukje Westhoek toonde zich als een groene oord van rust en stilte doorspekt met authentieke postkaartdorpen en historische stadjes. Van de bergen tot de zee, is de Westhoek het decor voor talloze fiets- en wandeltochten. Hopvelden, begraafplaatsen, wijngaarden en glooiende heuvels sieren het landschap. Mijn vaderland, mijn Vlaanderland, mijn nondedjus patatteland. Wij waren er alleszins kriekezot van…..
www.pere-et-mere.be

Wedstrijd win je verblijf in de Westhoek (En Passant)
Dankzij Vakantiewoning En Passant en Buitenbeentje kunnen we een verblijf voor twee plus verschillende vouchers voor een heerlijke to do met Buitenbeentje. Wat moet je daar voor doen?

-Bezorg ons drie activiteiten die je in Buitenbeentje in Diksmuide kan boeken

-Wat is het huisnummer van Vakantiewoning En Passant in Diksmuide?

-Wat kost een gegidste wandeling met boottocht in Diksmuide?

Mailen voor woensdag 24 juli 2024 naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Ja, ‘t Is de Westhoek’. Opgelet: één antwoord per gezin en graag je volledige naam en adres.

1307, 2024

Diksmuide faalt volledig: Cartoons bij glasbollen belichten gebrek aan serieus drugsbeleid

13 juli 24|

Diksmuidelingen die hun lege glazen flessen en potjes naar de glasbol brengen, zien er tegenwoordig een cartoon hangen. Deze actie van het Drugsoverlegplatform (DOP) moet inwoners informeren over de druglijn. Maar dit schijnvertoon onderstreept alleen maar het totale falen van het stadsbestuur om een serieus en effectief drugsbeleid te voeren.

Symboolpolitiek op zijn slechtst
Het DOP, heropgestart in 2023, wil inwoners sensibiliseren over drugs, alcohol, gamen, medicatiegebruik en verslaving in het algemeen. Het platform adviseert ook het lokale bestuur over drugspreventie. Echter, de huidige acties van het stadsbestuur zijn niet meer dan symboolpolitiek. Cartoons ophangen bij glasbollen is een lachwekkende poging om een ernstig probleem aan te pakken.

Grote woorden, geen daden
Het stadsbestuur beweert al jaren aan een “stevig onderbouwd drugsbeleid” te werken. Maar de realiteit is dat er geen tastbare vooruitgang is geboekt. De verslavingsproblematiek blijft onverminderd bestaan, en de bewoners zien geen verbetering. De zogenaamde maatregelen zijn slechts schijnvertoningen die de werkelijke ernst van de situatie verhullen.

Halfbakken actieplan
Het actieplan van het DOP, opgesteld vorig jaar, is weinig meer dan een wassen neus. De promotie van de druglijn via cartoons bij glasbollen is een belachelijke poging om indruk te maken zonder echte inspanningen te leveren. Dit plan mist de ambitie en doortastendheid die nodig zijn om een daadwerkelijke impact te maken.

Geen visie, geen resultaat
Het gebruik van glasbollen om de druglijn te promoten toont het schrijnende gebrek aan visie van het stadsbestuur. Waar zijn de serieuze investeringen in preventieprogramma’s, effectieve ondersteuning voor verslaafden en educatieve initiatieven in scholen? Het stadsbestuur lijkt blind voor wat echt nodig is om de verslavingsproblematiek aan te pakken.

Onvergeeflijke nalatigheid
Het stadsbestuur van Diksmuide moet wakker worden en stoppen met deze halfslachtige maatregelen. Het is onvergeeflijk dat zij denken weg te komen met zulke oppervlakkige acties terwijl de verslavingsproblemen voortduren. De stad heeft een gedegen en robuust drugsbeleid nodig, inclusief preventie, ondersteuning en educatie. Alleen door serieuze stappen te ondernemen kan Diksmuide hoop hebben op verbetering.

Andy Vermaut
Inwoner van Diksmuide

307, 2024

Kritische blik op het nieuwe houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk

3 juli 24|

Milieu-impact en duurzaamheid
De keuze voor duurzaam hardhout uit Centraal-Afrika, hoewel voorzien van een FSC-label, roept vragen op over de echte duurzaamheid van het project. Het transport van hout over zo’n lange afstanden brengt een aanzienlijke ecologische voetafdruk met zich mee. Bovendien blijft er twijfel of de FSC-certificering altijd garant staat voor volledig duurzaam bosbeheer en de bescherming van lokale ecosystemen. De keuze voor lokaal hout had mogelijk een betere milieubalans opgeleverd en de lokale economie ondersteund.De bewering dat de aanleg van het pad extra werkgelegenheid creëert in Centraal-Afrika klinkt nobel, maar dit doet niets voor de lokale werkgelegenheid in Diksmuide. Het project had meer aandacht kunnen besteden aan het creëren van banen en training voor de lokale bevolking in Vlaanderen, wat een directe positieve impact zou hebben op de lokale economie en gemeenschap.

Kosten-batenanalyse
De totale kost van meer dan 1,7 miljoen euro voor dit project is aanzienlijk. Het is belangrijk om te evalueren of deze investering in verhouding staat tot de verwachte voordelen. Hoewel de toeristische waarde en de verbeterde veiligheid voor zachte weggebruikers worden benadrukt, ontbreekt een gedetailleerde kosten-batenanalyse die aantoont hoe deze investering zich op lange termijn terugverdient. Bovendien blijft het onduidelijk hoe het onderhoud van het pad en de pontons gefinancierd zal worden en wat de jaarlijkse kosten hiervan zullen zijn. Hoewel de verbetering van de toegankelijkheid van de vier bestaande pontons een positief aspect is, blijft de vraag hoe goed deze nieuwe infrastructuur echt zal aansluiten bij de behoeften van de dagelijkse gebruikers. Extra rustpunten zijn waardevol, maar zonder een duidelijk plan voor onderhoud en gebruik kunnen deze voorzieningen snel in verval raken of niet optimaal benut worden. Er is ook geen informatie over hoe deze infrastructuur zal worden geïntegreerd met bestaande fietsroutes en wandelpaden, wat belangrijk is voor een naadloze gebruikerservaring.

Integriteit
De bewering dat de nieuwe doorsteek onder de Hoge Brug de veiligheid verhoogt, moet kritisch bekeken worden. Er is geen gedetailleerde informatie over de specifieke veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om ongelukken te voorkomen, vooral in natte of winterse omstandigheden wanneer houten paden glad kunnen worden. Bovendien is het belangrijk om te weten of het pad bestand is tegen de zware weersomstandigheden en de mogelijke stijging van het waterpeil in de IJzer. De financiële bijdragen van verschillende overheden en organisaties roepen vragen op over de transparantie en verantwoording van de besteding van publieke middelen. Het is cruciaal dat de stad Diksmuide en de betrokken partijen volledige transparantie bieden over de exacte besteding van de middelen en dat er strikte controlemechanismen worden ingesteld om misbruik en inefficiëntie te voorkomen.Hoewel het nieuwe houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk op het eerste gezicht een positieve toevoeging lijkt voor Diksmuide, zijn er verschillende kritische punten die nader onderzoek en verduidelijking vereisen. De milieu-impact, kosten, lokale werkgelegenheid, toegankelijkheid, veiligheid en financiële transparantie zijn allemaal aspecten die grondig geëvalueerd moeten worden om te verzekeren dat dit project werkelijk de beloofde voordelen oplevert zonder onnodige negatieve gevolgen.

EU Klimaatpact Ambassadeur
Andy Vermaut

1706, 2024

Analyse van de verkiezingsresultaten

17 juni 24|

Het Vlaams Belang neemt het platteland over van de CD&V.
Het stof dwarrelt neer en de verschillende analyses komen langs alle kanten over onze hoofden neergedwarreld.  Maar de vaststelling van deze verkiezingsronde is wel degelijk dat de CD&V op het platteland door het Vlaams Belang ferm overtroeft wordt.  Ik ben dus zeer benieuwd naar de resultaten van het onderzoek dat dit fenomeen nader moet verklaren.
En misschien ware het daarom best dat die mooie stijlvolle maar naamloze borden die in onze streken in de openruimte de N-VA bedanken toch nog even blijven staan.  Want misschien zitten die door een eigenaardige hersenkronkel daar ook voor iets tussen.  Wie waren hier de auteurs initiatiefnemers en wat waren hun drijfveren, motivatie en verwachtingen? En werden die ook beloond?
Vragen waarop een diepgaand onderzoek ook hopelijk een antwoord zal geven.

Met vriendelijke groet

Jan Colaert

2404, 2024

Dank aan Remi

24 april 24|

Onze Vlaamse schrijver Hendrik Conscience staat bekend als “de man die zijn volk leerde lezen “.  Remi Anzempamber zal in het Diksmuidse lang onthouden worden als “ de man die zijn volk leerde zwemmen”.
Het zwembad “ De Kupe” kon men zijn thuis noemen… daar kon hij  zich uitleven.  Als toenmalige Diksmuidse schepen van sport kon ik van nabij meemaken hoe hij samen met zijn collega zwembadredder , Freddy Matte, zich met hart en ziel inzette voor het kleuterzwemmen. In Diksmuide waren we toen de allereersten die klassen in watergewenning voor kleuters aanboden….maar ook werden zwemklassen – en speciale zwemuren voorzien voor gepensioneerden (waarvan sommigen nog hun eerste zwemslag moesten aanleren).  Remi was in zijn element om zich met volle toewijding in te zetten voor elke individuele aspirant zwemmer en ook voor de meer ervaren sportbeoefenaar.
Samen met de voorzitter van de Bruinvissen, Jan Colaert, en enkele andere enthousiaste zwemliefhebbers, was Remi jarenlang , men zou kunnen zeggen..”dag en nacht” .. betrokken met ZIJN club “ DE BRUINVISSEN”.

Dank, Remi, voor al wat jij gedaan hebt voor Diksmuide . Jij zal niet vergeten worden.

Vanuit Zuid-Afrika,
Joost Tryhou
Gemeenteraadslid/Schepen 1970-1982

Ga naar de bovenkant