Winkelen hier, winkelen daar, winkelen overal. In de supermarkt en het grootwarenhuis, waar de keuze enorm is, en de prijs billijk ; waar bierkenner Martin jouw tray alcoholvrij bier in de kar zet en caissière Dorine met geduld toekijkt op die rommel van bons en kleingeld die een dametje op de toonbank uitstort.

Daarna volgt de speciaalzaak :
– je mini-groentenaperitiefjes, tapenade en quiche haal je bij de groentenboer ;
– die pikante salamihapjes, parmaham, steak of kalkoenfilets liggen te blinken bij de keurslager ;
– die Franse brie, Britse chester of Keiems bloempje  mag je voorproeven bij de kaasboerin ;
– kreeften en gerookte zalm, bereide paling in het groen haal je af bij de vistraiteur.

Wie het breed heeft :
– koopt zijn Chanel N° 5 in de parfumerie ;
– haalt zijn whisky black label in de wijnzaak ;
– luistert naar het Zesde Metaal in de Music Express…
Handige vingers omhullen jouw geschenk met het fijnste pakpapier en de sierlijkste strik.
Nood aan een haute couture little black dress of een klassieke japon ? Onze modekenners helpen jou graag in  hun stijlboetieks…

Dan wordt dat bezoek aan de Antwerpse Meir overbodig, of de oesters, die met een postpakket uit Noord-Holland komen, of die dure  parfum geleverd via de colli shop.
Dan is het nodig dat het stadsbestuur parking voorziet, want de helft van de bezoekers wil gaan winkelen, met zijn auto in de directe nabijheid.
Dan is het wenselijk, dat de huisbazen een realistische huurprijs overeenkomen.
Kleine ingrepen, die bijdragen tot de bloei van de stadswinkelstraat, want veel volk betekent gezelligheid en commerce. Diksmuide gaat ervoor.

Gelukkig nieuwjaar aan alle middenstanders!

Robert Pil

Stilaan verdwijnen de verkiezingsborden van onze gronden die wij pachten
Stilaan verdwijnen de boeren terug uit de politiekers hun gedachten
Ze vinden ons al 30 jaar overbodig
Ze hebben ons nochtans vier maal per dag nodig
Ze eten brood gemaakt van graan
Dankzij boeren, maar daar denken zij niet aan
Elke dag zitten zij melk en suiker door hun koffie te roeren
Ze beseffen niet dat ze die hebben dankzij de boeren
Ze eten worst, biefstuk, kip of konijn
Ze weten niet dat dit er zonder boeren niet zou zijn
Ze eten elke dag ook nog aardappelen of friet
Zonder boeren kon dit niet
’s Avonds drinken ze nog een lekker biertje of een glas wijn
Zonder boeren zou het water zijn
Het wordt de hoogste tijd dat ze ons eens wat gaan appreciëren
Want aan prijzen van over dertig jaar willen nergens nog jonge boeren voedsel produceren.
In plaats van boeren nabij steden, dorpen en natuurgebieden weg te jagen
Zouden ze ons eigenlijk op handen moeten dragen
We weten : in de politiek maakt het niet uit of je werkt of slaapt
Op het eind van de maand wordt er toch altijd  evenveel opgeraapt
Maar toch zouden ze moeten weten
Ook iemand die graag niets doet, moet nog altijd eten

Robert Pil

Als we het boekje met de 86 actiepunten, aangeboden door het stadsbestuur, onder handen nemen en we punt 1 lezen waarbij ze de winkelkern aantrekkelijk willen maken, de stad levendiger maken en de toeristen langer willen doen blijven moeten we meewarig lachen. Wie momenteel de winkelkernen van omringende steden bezoekt ziet de volgende 2 weken overal kerstsfeer, ijspistes, stalletjes met gebak, glühwein enz. Poperinge, Veurne, Ieper, Nieuwpoort, de kerstsfeer is er en de mensen komen genieten en kopen.
In Diksmuide niks van dit alles, zelfs een muziekje in de winkelstraat kan er niet vanaf, de voornaamste beweging in de Weststraat is iemand die buiten komt om zijn parkeerschijf te verzetten.
En dan verwonderd zijn dat het hier zo dood is als een pier.  In punt 47 drijven ze het nog verder, ze gaan promoakties voeren om kustgangers aan te trekken terwijl ze er nog niet in slagen om in deze eindejaarsperiode de eigen mensen aan te trekken.
Gans het boekje staat vol met clichés, vaak vage oppervlakkige actiepunten die men niet toelicht, ook verkiezingsbeloftes van jaren terug, denk daarbij maar aan punt 22 waar men het gebruiksgemak gaat verhogen van de centrumparkings. Hoelang horen we dit liedje nu al? Vrijdagavond ll. in het pikdonker, wadend door plassen, mijn auto teruggezocht in het puttenrijk oord achter het station die men centrumparking durft heten.
Tevens wordt er heel vaag gedaan over de maatregelen voor een veilige schoolomgeving. Voor de vele gevaarlijke punten, die gecreëerd werden sinds de heraanleg van het centrum, wordt geen verantwoordelijkheid genomen, ze worden gewoon genegeerd alsof ze er niet zijn. De woorden zijn er nu al zolang maar waar blijven de daden? In de recentste verkiezingsfolders van CD&V ging men de fietsstraten uitbreiden, we vinden daar geen actiepunt over terug, wel iets over zoeken naar nieuwe opportuniteiten om bijkomende autoparkeerplaatsen in het centrum te realiseren zoals men elders in de jaren ’70 redeneerde.
Het stadsmagazine Diksmuide info vernieuwen noemt men ook een actiepunt (punt46). Een nieuwe titel om de geloofwaardigheid wat op te krikken kan misschien zijn ‘Diksmuide stad met weinig sfeer en veel doorgaand verkeer’.  We constateren dan wel weer actiepunten die niet in het boekje vermeld staan maar wel uitgevoerd worden, de omgekeerde wereld dus.  We creëren landbouwgrond bij maar zeker geen bos of natuurgebied.
In het kader van de klimaatsverandering planten we in het centrum in ieder geval  geen bomen maar poten op elk vrij hoekje luxe-appartementen neer.  Om plaats te maken voor het huidig zwembad hakten we zelfs 125 gezonde 20-jarige bomen om.

Aan iedereen het beste voor 2020 toegewenst, veel sfeer en weinig verkeer, hopelijk blijft Diksmuide in 2020 niet steken in een visie anno 1970.

Johny Hemelsoen

In Diksmuide is er een goede samenwerking tussen de Wegbermcommissie (deelgroep van de Milieuraad) en de Groendienst van onze Stad .  Onze wegbermen worden ecologisch zeer goed beheerd ,wat dan ook resulteert in een schitterende voorjaarsbloei van onder meer de sleedoorns en tal van bermbloeiers in de zomer.  Het is hier dan ook  voor ons heerlijke wandelen of fietsen, ook voor de vele bezoekers  van onze Polders en Zandleemstreek ,die elk een aparte fauna en flora hebben . We soigneren dus onze bermbloeiers en zij belonen ons met hun kleurenpracht  en zorgen voor de bijen en de biodiversiteit
Jammer genoeg zijn er nog enkele personen die dit niet appreciëren en zelfs het openbaar domein (van ieder van ons) niet kunnen met rust laten .  Dit zijn de echte  wegbermknoeiers .
Wat keek ik onlangs  vol verbazing en spijt , toen ik in de Knokkestraat (tussen de Knokkebrug en de Oude Zeedijk) passeerde en zag hoe een nieuwe bewoner aldaar de sleedoornhaag (zeker 200 m lang) had weg gezaagd en wel op opbaar domein, dus van jou en mij . Dit is een ware aanslag op het wegbermdecreet !
Ons stadsbestuur moet heel steng optreden tegen zulke knoeiers want dit zijn gevaarlijke precedenten .  Wat van iedereen is moet je afblijven . Zo leerde ons moeder dat aan mij !

Michel Maeckelbergh
Lid van de wegbermcommissie
Stads- en Natuurgids

Hoe lang  nog dit zwaar verkeer nog door ons centrum?  Het slecht geplaatste zebrapad hoek IJzerlaan met de Vaartstraat  ? Veel te dicht van de hoofdbaan  !!  Eerstdaags ook een zwaar gekwetste vandoen ?
De Sint Sebastiaanswijk, ruim en mooi met natuurschoon krijgt nauwelijks vanuit een trechter nog toegang met de wagen vanuit de IJzerlaan  en dat niet alleen  gedurende de werken, maar achteraf …  GEEN plaats meer voor voetgangers, ouderlingen met rollator,  moeders met kinderwagen…  Was of is dat zo voorzien ?
Rond het pleintje voor het politiebureau kan zwaar vervoer die het appartementsgebouw bedient naast het speelplein er niet eens omheen door slecht geparkeerde of gestationeerde wagen (s) .Triestige bedoening hoor  ! En wat als de politie er ooit verhuisd ?
Een geroutineerde baanervaring leert me meer dan alle wetteksten , zo zie ik nu dagdagelijks dat op dezelfde baan welke ik  35 jaar  als bus bestuurder bereed er nog niets is  veranderd op gebied van veiligheid voor de fietser waarlangs nochtans brede grachten liggen en er snelheden worden gehaald ver boven mijn GPS toelating.
Is hier ook een Brexit peiling vandoen ? Alvast aan te raden voor mindervaliden  !! Vind ik niet terug tussen die  86 acties hoor …

Georges Lanssens

Op de tonen van het prachtige lied : ” ‘t Is weer voorbij die mooie zomer..” zien  we dag per dag het gordijn van het jaar 2019 dat zich sluit na een jaar dat de geschiedenis zal ingaan als warm ja zeer heet zelfs !
Als kind herinner ik mij de verhalen van mensen die ons wijsmaakten : “Op oudejaarsavond als de kerkklok 24 uur zal slaan, dan moet je mee naar het stadhuis, en daar zal je in het portaal een grote man zien staan met op zijn groot gezicht 365 neuzen. We kregen er kippenvel van, maar begrepen later dat die 365 neuzen 365 dagen zouden zijn in een nieuw jaar vol verrassingen en belevenissen.
Zo tussen de periode dat Sint-Niklaas terug naar de hemel vertrekt, en de kerstman afdaalt van Lapland, maken sommigen hun ideale voornemens bekend. Dat is ook het geval in het mooie boek dat wij pas mochten ontvangen : 86 acties voor 8600. Zo is er ook weer sprake van de mobiliteit. Er worden ballonnetjes opgelaten dat de zuidwestelijke ring zal gerealiseerd worden door de Vlaamse Overheid, wat zal zorgen voor minder zwaar verkeer in het Centrum (= blz 15). Hopelijk blijft de geest deze keer wel in de fles en zal er vooruitgang geboekt worden. Stilstand – letterlijk in het verkeer – is achteruitbollen. De kernzones van de stad autoluw maken is toekomstgericht en hiermee levert ‘t Stad al een wezenlijke bijdrage tot de veiligheid van onze kinderen en onze jeugd. Wij wensen hun een fijne kerstvakantie toe !

Robert Pil

Het verheugt me in het beleidsplan van het huidige bestuur te lezen dat de meerderheid vaststelt en erkent dat de inwoners van Diksmuide verlangen dat de zwakke weggebruikers in het straatbeeld een belangrijkere plaats moeten krijgen dan de automobilisten.  Anderzijds verontrust het me dat er door het bestuur gedacht wordt om de verkeerssituatie in de Grauwe Broederstraat tussen de Oostvesten en de Laure Fredericklaan te wijzigen.
Iedere fietser is er momenteel van overtuigd dat het fietsverkeer op dit stuk weg (enkele richting voor auto’s, dubbelrichting voor fietsers) veilig en fietsvriendelijk is.  Deze weg is ook een toegangsweg tot het verder in de straat gelegen Koninklijk Atheneum en de Mandelwijk.  Hopelijk is mijn bekommernis gebaseerd op losse geruchten, maar de handtekeningactie die er op gericht is het stadsbestuur te overtuigen om op dit stuk weg terug twee richtingsverkeer voor voertuigen toe te laten, laat bij mij een alarmbel rinkelen.
Naast fietser ben ik ook automobilist en als ik me met de auto richting Mandelwijk wil verplaatsen dan stoort het me niet om een kleine omweg te maken.  Het lussensysteem wordt in veel gemeenten tot ieders tevredenheid vaak toegepast.  Indien de parkeerdruk op dit stuk straat te hoog is dan kan bewonersparkeren overwogen worden, doch ik vrees dat dit de parkeerdruk dan naar andere straten zal verschuiven.
Waarschijnlijk zal over deze zaak binnenkort door de Diksmuidse gemeenteraad een beslissing genomen worden en wordt dit nu in diverse groepen besproken.
Ik hoop dan ook dat bij het nemen van een beslissing omtrent de verkeerssituatie op dit stuk weg, met het principe om de zwakke weggebruiker en de fiets voorrang te verlenen t.o.v. de auto, rekening wordt gehouden. En dat de huidige situatie behouden blijft.

Besturen is durven beslissen en in deze zaak moet de veiligheid van de zwakke weggebruiker bovenaan staan.

Kris Vanblaere

DIKSMUIDE INFO dat elke maand in onze bus valt, is wel te beschouwen als de trouwe gids en wegwijzer om de burgers in onze boterstede in te lichten en te sensibiliseren omtrent lokaal nieuws en evenementen die plaatsvinden in onze stad.   Deze info is bijzonder welkom voor ons, de senioren op rust. Immers, met pensioen gaan is een belangrijke mijlpaal en het begin van een nieuwe levensfase. Leeftijd is maar een getal ; op pensioen gaan is een nieuw hoofdstuk. In dat opzicht is de INFO zeker een verademing om de senioren kennis te laten maken met tal van activiteiten.
Graag nog even mijmeren over die pensioentijd. Eén zaak staat pal boven water : je kunt slechts ouder worden als je de kwalen erbij neemt. Op pensioen gaan is RELATIVEREN, broekvager spelen, en vooral genieten van de kleine dingen. Pensioen betekent geen wekker, ‘s ochtends relax ontbijten met een geurige koffie en de krant in de hand. das en lange broek aan de haak, genieten van hobby’s, vrijheid, reizen en tijd maken voor vrienden, want bezit zonder vrienden is vreugdeloos.
Via de INFO kan je tentoonstellingen bezoeken, begeleide uitstappen meemaken, cursussen of workshops volgen, mee-tafelen in de dorpsrestaurants, en turnen,  wandelen, fietsen, zwemmen, biljarten, petanque spelen. Sluit je aan bij een zangkoor. Ga bij Trees op gezondheidsconsult, of leer een mondje Frans bijpraten onder de hoede van onze Bretoense zusters Liliane en Christiane, die tevens leuke anekdotes vertellen over verbroederingsmomenten in Ploemeur of  Finnentrop.
Ben je tuinliefhebber, dan zal je werk drastisch verminderen, want je mag geen fytoprodukten meer aankopen, laat staan ze zelf  versproeien. En als de kleinkinderen klagen over beestjes op de rozen, zeg hun : “Het is de groene perzikbladluis, ideaal voedsel voor het lieveheersbeestje, alias het pimpampoentje.” Of anders doe je maar beroep op een tuinaannemer met fytolicentie om je buxus preventief te vrijwaren tegen de buxusmot en de superveilige glyfosaat 360° in te zetten tegen alle onkruid in je droomtuin.
En nu gaan we wandelen of fietsen met de e-bike op vrijdagnamiddag. Kom je terug van een wandeling , zet je op een terrasje op de Grote nieuwe Markt, en laat de Diksmuidelingen hun nostalgie eens bovenhalen. Zeg : “Wie kent er Zuster Hélène of Zuster Margrietje nog van ons moederhuis ? Ik ben  er geboren. ” Een vette lach. Ja, zelfs Generaal Jacques monkelt mee. Vertel verder : “Wie kent er nog de klietegarde ?? En Charles die ons zei : ‘Ik ga je pakken!!’  Wij : “Charles, je mag er nog twee pakken bij Jette in de Continental.. ” Hij stak zijn boekje in zijn  mallette en was weg.
Kwajongensstreken, ze brengen een glimlach teweeg.. Oude tradities, ze zijn nog niet helemaal vergeten :   Zalig Kerstmis !!  Gelukkig Nieuwjaar  !!

Robert Pil

Dagdagelijks rijd ik nu langsheen dezelfde baan ( uit noodzaak naar de KEI .. ) met het openbaar vervoer niet bereiken !!  Dit is nu precies al 30 jaar geleden .. een weg waarop ik in de tijd heel wat ongelukken heb vermeden.  Hedendaags nog steeds geen plaats voor de fiets …onze Westhoek telt voor niets !!
Met al dat druk verkeer,  past op ,mevrouw of meneer …met mijn ingestelde GPS  word ik zo voorbij gereden en met soms dat obsceen gebaar met de middenvinger in de lucht en  dat vind ik echt geen KLUCHT !  Je mag zelf niet eens trompen of flitsen met je licht of je krijgt nog een op je gezicht !
Ik kan zulks moeilijk verdragen , maar bij wie moet je zijn om iets aan te klagen .?  Wat aan  geld zou ik winnen , moest ik de talrijke overtredingen  voor mezelf mogen innen.  Wat is er dat short ?? Er is controle te kort !!

Georges Lanssens

In vele Vlaamse scholen,en er komen er nog bij, krijgen de leerlingen een klein geldstukje als ze met de fiets naar school komen.Voor een stad als Diksmuide die stilaan tegen een schuldenberg van 33000000 € aankijkt en toch nog 50000 € veil heeft om oa. het hengelen te promoten,50000 € kan uittrekken om kerstverlichting te huren mag ook hiervoor wat geld aan spenderen zeker geen probleem zijn, temeer daar het nu al onleefbaar is door de vele files.
Maar Diksmuide schenkt geen geld aan kinderen, integendeel om weerloze kinderen Halloween of Sinterklaas te laten beleven vraagt men geld!!!.
De rode kleur van de schulden is er al maar waar blijft de schaamte?
Het is net deze generatie die binnenkort het slachtoffer zal worden van het huidig beleid waar maatregelen treffen tegen klimaatopwarming taboe zijn.
Premies voor dakisolaties worden afgeschaft,subsidies voor aankoop natuurgebied staan binnenkort niet meer in de meerjarenplanning,eigenaars van onbebouwde bouwgronden krijgen  een belastingsvrijstelling als ze het door een landbouwer laten gebruiken. Het leenroerig tijdperk komt terug,foei foei foei!

Johny Hemelsoen