De Diksmuidse Jiu Jitsu-zelfverdedigingsclub Kyoshin stond opnieuw op het podium van een Europees kampioenschap dat vorig weekend doorging in Halle. Melissa Vanthournout uit Vladslo behaalde met brons haar eerste podiumplaats bij de dames 22 tot 39 jaar. Daarnaast was er een eervolle vermelding voor Stefanie Lycke uit Nieuwkapelle. Zij behaalde in dezelfde dames-categorie de 4de plaats. In totaal konden 11 Kyoshin leden een Europese selectie afdwingen door hun sterke prestaties en podiumplaatsen op het Vlaams-en Belgisch Kampioenschap.

Sensei Stefan Steyaert, zelf tweevoudig Europees kampioen geeft graag duiding bij deze sporttak.
“De Japanse samoerai ontwikkelden in de middeleeuwen een geheime martiale (oorlogs-)kunst waarmee ze hun clan beschermden. Diezelfde technieken kan men op vandaag nog altijd leren in Japan, maar sinds een kleine 100 jaar is dit ook in het Westen mogelijk. Vroeger was dit actie-reactie op leven en dood, nu zijn er een aantal wedstrijdvormen waarin men toont hoe men zich verdedigt. Het Random Attacks is daar één van waarbij men als verdediger niet weet welke aanval er komt. Wanneer die er achter komt (en dat kan met een wapen zijn), reageert men onmiddellijk en demonstreert men hoe men de aanvaller zou uitschakelen. Door het stressniveau en de snelheid is een enorme beheersing en controle nodig, want men wil uiteraard de tegenstander op de mat niet écht uitschakelen terwijl men toch een realistische oefening uitvoert.”
Tijdens wedstrijden geeft een jury punten op de reactie en op de efficiëntie van de verdediging.

Volgens Stefan Steyaert kan men deze technieken ook toepassen in het dagelijks leven. “Wat men zeker leert is reactiesnelheid en reflexen op onverwachte situaties. Daarnaast verbetert het ook de focus, leert het om alert te zijn voor gevaar, maar krijgt men ook meer zelfvertrouwen. Jammer genoeg komt fysiek geweld nog dikwijls voor en daarom vinden wij het bij Kyoshin belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op zijn minst een basis hebben in verdediging. Op de mat zien onze leerlingen niet alleen de fysieke oefeningen, maar leren ze ook hoe ze een conflict kunnen de-escaleren.”
Kyoshin traint op woensdagnamiddag, zaterdagvoormiddag en zondagvoormiddag in de nieuwe gevechtsportzaal van sporthal De Pluimen. Daar kan men 3 gratis initiatielessen volgen. Jiu Jitsu is voor alle leeftijden, van 5 tot 80 jaar. In de verschillende leeftijdsgroepen maakt men een onderscheid tussen meer algemene lichaamsbeweging tot heel gerichte oefeningen op technieken. Daarnaast zet men ook in op de team-spirit met een kalender met veel leuke extra activiteiten.

Meer info op de facebookpagina : klik hier; (DLD)