Negen horecazaken serveren tijdens het verlengd pinksterweekend Diksmuidse boter op hun bistro- of restauranttafels. De schijfjes boter worden versierd met een boterrondje met de slogan van de campagne “Rondje van de boterstad”. Deze wordt gelanceerd om boter extra in de kijker te plaatsen in de boterstad die nog steeds de bijnaam is van Diksmuide. Tijdens de proeffase van deze campagne werden al 5.000 boterrondjes verdeeld onder de deelnemende zaken die zijn gestapt in het project. Dat zijn De Mane, Sint-Jan, ’t Klein Gewin, Salons Saint-Germain, Père et Mère, Notarishuys, Commerce82, Yserpoort en café IJzerboomgaard.

Diksmuidse horecazaken werken in hun keuken graag met Diksmuidse boter. Zo vernemen van Bert Boussemaere van ’t Notarishuys (foto) dat al 20 jaar werkt met boter van de Kasteelhoeve. Dergelijke hoeveboter bevat immers, in tegenstelling tot industriële melkerijboter, minder water waardoor hij minder opspat bij het bakken. Daarnaast is deze boter ook voller van smaak. Voldoende troeven voor hem om met dit streekproduct te werken. Maar is de hoeveboter nu al een veel gebruikt product in de Diksmuidse horeca-keukens, toch is ze slechts sporadisch te vinden op de tafels van de restaurants. En daar wil Diksmuide dus verandering in brengen met deze promotiecampagne waarvan het komend pinksterweekend een proefproject is.

De voorverpakte industriële botervlootjes vervangen door kant-en-klare botertafelporties bleek geen optie. Ieder restaurant verkiest immers zijn eigen hoeveboter-leverancier. Daarnaast bleek het ook niet mogelijk alle hoeveproducenten van boter te laten samenwerken om tot één Diksmuidse boter te komen. Door de horeca de boter in schijfjes te laten snijden en ze op een eigen schaaltje af te dekken met het boterrondje dat gratis wordt verdeeld door Diksmuide, kan iedere horecazaak kiezen voor haar eigen boter.
Voor Diksmuide moet met deze campagne boter nog meer de ambassadeur worden van al haar lokale producten die geproduceerd worden in de meer dan 300 hoeves die Diksmuide als grootste West-Vlaamse landbouwgemeente rijk is. (DLD)