Vier Diksmuidelingen, 2 Koekelarenaars en 2 Oostvlamingen willen op 6 juli in Sint-Jacobskapelle bij het beeld van de pelgrim vertrekken voor een fietstocht van 2.044 kilometer naar het Spaanse Compostela.  Ze worden daarin begeleid door een auto en 2 scooters.  En ze koppelen deze fiets- en pelgrimstocht aan twee goede doelen : de scholen De Regenboog in Koekelare en Klimop in Diksmuide, twee bijzondere scholen voor bijzondere kinderen.  Met de steun die ze krijgen voor hun fietstocht willen ze iedere school een cheque van 2.044 euro geven.

Het zaadje voor deze pelgrimstocht op wielen werd al 6 jaar geleden gepland. Toen namen Franky Debergh en Jef Boone uit Keiem deel aan de NSB-fietstocht tussen Nieuwpoort en Basel waarmee ze de frontlijn van de eerste wereldoorlog volgden. En dat inspireerde het duo om ooit nog naar Compostela te fietsen.
En die ooit komt er in 2024 na een voorbereiding van 2 jaar. Intussen hebben 6 mede-pelgrims zich aangesloten bij hen. En redenen voor deze uitdaging zijn voor dit achttal uiteenlopend : van reflectie en bezinning tot een sportieve prestatie of een prachtige reis met anekdotes. De 2.044 kilometer, vanuit Sint-Jacobskapelle (foto), dwars door Frankrijk en over de Pyreneeën willen ze overbruggen in 25 dagen met een gemiddelde van 100 kilometer per dag op het vlakke en 70 kilometer tijdens de bergritten. Hiervoor werd al flink getraind, niet alleen op de afstand maar ook om in groep te leren rijden. Terugkeren doen ze met het vliegtuig.

Maar het achttal fietst niet alleen voor zichzelf, ook voor een goed doel. Hiermee willen ze twee bijzondere scholen voor bijzondere kinderen financieel ondersteunen. Symbolisch willen ze De Regenboog in Koekelare en Klimop in Diksmuide elk een cheque van 2.044 euro geven. Hiervoor werd een wijnactie opgezet. Met de verkoop van 1.000 flessen, die verkocht worden aan 10 euro per fles, willen ze deze goede doelen steunen. En men heeft keuze uit een rode (merlot), rosé (syrah/grenache) of witte (chardonnay) wijn. Nu reeds werden 700 flessen verkocht, nog 300 te gaan. Deze wijnen zijn te koop bij de deelnemers van deze Compostelarit of via 0478/98.23.84 of jo_devriese@hotmail.com.
Tenslotte worden ze ook nog ondersteund door serviceclub Kiwanis die niet alleen zorgde voor speciale polo’s maar ook voor een extra cheque van 2.550 euro. Als bekend ondersteunt Kiwanis kindvriendelijke projecten. (DLD)