Diksmuide pikt in op het voorstel van Vooruit-raadslid Thierry Hardy die vrije zwemzones wil creëren in de Diksmuidse openbare wateren. Zo kan men het recreatief aanbod van het waterrijk Diksmuide, dat zich vandaag voornamelijk afspeelt ‘op’ het water, ook uitbreiden naar ‘in’ het water. Dacht het raadslid daarbij aan de put van Nieuwkapelle en enkele plaatsen langs de IJzer en de Handzamevaart, schepen Marc De Keyrel (CD&V) voegde aan dat lijstje ook de Grote Beverdijkvaart en de Proostdijk toe. Vanuit de hoek van de vissers is inmiddels te horen dat, wil men conflicten voorkomen, er ook rekening moet gehouden worden met de bestaande visplaatsen.

Voor Thierry Hardy moet Diksmuide inspelen op deze nieuwe mogelijkheid die door de Vlaamse regering wordt geboden. Er is immers voor hem maar een beperkte kost aan verbonden : een reddingsboei die aangeeft waar men kan zwemmen. Zo kan het waterrijk Diksmuide haar recreatieve en toeristische troeven nog verder uitbreiden. In de Ijzer denkt hij aan de zone bij het provinciaal domein, bij Knokkebrug en aan het ponton van de Dodengang. In de Handzamevaart kan dit voor hem bij het ponton aan de 3 Mussenbrug en tussen de bruggen bij de Bloemmolens. Tenslotte biedt ook de Put van Nieuwkapelle hiervoor mogelijkheden.

Sportschepen Marc De Keyrel heeft intussen al zowel de sport- als de milieudienst aan het werk gezet. Men moet immers niet alleen de goedkeuring krijgen van de beheerder van het oppervlaktewater waar men deze zones wil creëren, het water moet verder ook voldoen aan de milieukwaliteitsnormen. Dat laatste gebeurt via het regelmatig nemen van monsters van het water. Tenslotte moet ook het departement Zorg nog een risicobeoordeling doen.
Maar omdat op deze plaatsen ook vaak vissers hun lijntjes uitwerpen, vragen zij ook rekening te houden met hun aanwezigheid bij het nemen van een frisse duik in het water. (DLD)