Diksmuide zet op pinkstermaandag, naar aanleiding van de Week van de Korte Keten, zuivel in de kijker tijdens de Boter- en Kaasfeesten in het centrum. Niet minder dan 11 lokale zuivelboeren laten de bezoekers kennis maken met kazen, boter en andere zuivelproducten. Blijft men verder trouw aan de klassieke formule met ondermeer een boerderijbeleving voor kinderen en de kaasworpen, voor groot en klein, nieuw dit jaar zijn de levende standbeelden waarvoor men in de Generaal Baron Jacquesstraat doorheen de dag terecht kan vanaf 10 uur.

Centraal is natuurlijk de wekelijkse maandagmarkt op de Grote Markt die voor de gelegenheid duurt tot in de namiddag. Op de marktplaats vindt men ook een boerderijbelevingszone waar men zelf een koe kan melken, rijden met een tractor of mee kan doen aan het boerderijspel.
En daarnaast zijn er uiteraard ook de legendarische kaasworpen aan de pui van het stadhuis. Daarmee kan men een stukje kaas of boter winnen die worden aangeboden door de vaste kaassponsors. Er zijn worpen om 10 uur, 11 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur. Speciaal voor kinderen is er om 15 uur nog een kinder-kaasworp voorzien.

Andere bezienswaardigheden zijn een oldtimer tractors expo op de Grote Markt thv Salons Saint-Germain, optredens van dansschool El Sanscha en van Sasha en Davy en concerten van ondermeer de Diksmuidse harmonie Burgerskring en de harmonie Sint-Cecialia uit Reet. Daarnaast is er ook nog een rondgang door de Kaasbollenfanfare uit Passendale. Tenslotte is er om 11 uur de jaarlijkse intronisatieplechtigheid in de Orde van de Beuterwaeghe van Isabel Bulcke van Den IJsbol, provinciecommandant Philippe De Cock en Johan Pattyn. Deze laatste is een gepensioneerd stadsmedewerker die jarenlang zorgde dat deze plechtigheid netjes verliep.

Voor het volledig programma : klik hier. (DLD)