Het vredegerecht van Diksmuide gaat dan toch definitief dicht.  In het voorjaar van 2015 heette het nog bij de federale overheidsdienst justitie dat er enkel een analyse werd gemaakt van het Diksmuids vredegerecht en dat het nog te vroeg was om uitspraken te doen over een eventuele sluiting.  Maar wat toen reeds werd gevreesd, is intussen bewaarheid.  In het kader van kostenbesparende hervormingsplannen laat justitieminister Koen Geens (CD&V) het Diksmuids vredegerecht sluiten en meteen verdwijnt ook het afzonderlijk kanton Diksmuide.  Verder zal het de Veurnse vrederechter zijn die de bevoegdheid krijgt over Diksmuide.  Diksmuidelingen die straks langs moeten bij de vrederechter, kunnen hetzij naar Veurne trekken, hetzij opteren voor de alternatieve piste ‘sous l’arbre’ waardoor toch nog zittingen in Diksmuide zouden kunnen doorgaan, zij het niet in het vredegerecht zelf.  De juiste datum van de sluiting is nog niet bekend maar de hele herstructurering binnen justitie moet binnen een termijn van twee jaar afgerond zijn.

Het Vredegerecht in de Koning Albertstraat, zoals we het vandaag kennen, dateert nog maar van na de eerste wereldoorlog.  Het werd in de jaren 1924-1925 gebouwd.  Voor 1914-1918 was het vredegerecht ondergebracht in het stadhuis.   In het beschermd gebouw aan de Koning Albertstraat is momenteel enkel het vredegerecht ondergebracht. Een politierechter zetelt niet in Diksmuide. Tot enkele jaren terug werden in het Diksmuids vredegerecht wekelijks zowat 35 zaken gepleit.  Verder is er wekelijks op maandag een zaak ten gronde terwijl er op woensdag verzoeningsbijeenkomsten zijn. Maar Diksmuidelingen moeten hiervoor dus straks naar Veurne.  In 2015 waren nog 3 medewerkers verbonden aan het Diksmuids Vredegerecht.
Is dit niet nefast voor de centrumfunctie die Diksmuide wil vervullen, nadat eerder ook al het belastingskantoor werd gesloten, de diensten van Wegen en Verkeer vertrokken en straks ook het uitreikingskantoor van de post wordt afgebouwd?  Toch niet, zo vindt Diksmuids burgemeester Laridon.  Allereerst is het voor haar toch een beperkt aantal personen die in aanraking komt met het vredegerecht.  Daarnaast heeft Lies Laridon ook kunnen bekomen bij minister Geens dat Diksmuide in aanmerking komt voor het systeem ‘sous l’arbre’. Moet er nog overleg komen over de uitwerking van dit systeem, zeker is wel dat zittingen niet meer zullen kunnen doorgaan in het gebouw van het vredegerecht zelf. Bedoeling is dat dit gebeurt op een andere locatie van de stad. (DLD)