Het 10 jaar oude reglement op geveltuinen werd opgefrist en meteen ook uitgebreid met tegeltuinen die slechts een oppervlakte hebben van 30 cm op 30 cm. Geveltuinen kunnen dan weer, volgens de breedte van het voetpad 60 cm breed zijn en aangelegd worden over de volledige gevel. Het uitbreken van de bestaande verharding van het voetpad is volgens schepen Martin Obin ten laste van de stad, het aanplanten van de gevel- en tegeltuinen moet gebeuren door de bewoner-aanvrager. Voor de schepen is deze manier van ontharden en infiltratie van het regenwater belangrijk voor de doelstellingen van het energie- en klimaatplan.

Tegeltuinen hebben een oppervlakte van 30 cm op 30 cm en kunnen aangelegd worden op een voetpad die een obstakelvrije doorgang hebben van minder dan 1,5 meter. Er moet wel telkens een minimum obstakelvrije doorgang van minimum 1 meter gegarandeerd blijven. De tegeltuin wordt aangelegd door een medewerker van de technische dienst. Er wordt een afboording geplaatst in cortenstaal. Voor de plantenkeuze wordt aan de bewoner een lijst met mogelijkheden bezorgd.

Een geveltuin is groter en kan aangelegd worden op een breedte van maximaal 60 centimeter en over de volledige lengte van de gevel. Wel mag het niet verder dan op 30 cm van het einde van de gevel worden aangelegd. Hier moet een obstakelvrije doorgang van 1,5 m gegarandeerd worden. Ook bij de aanleg van de geveltuin wordt het plantvak aangelegd door een stadsmedewerker. De afboording gebeurt met een betonnen boordsteen. Ook voor de geveltuinen wordt een lijst met mogelijke planten aan de bewoner bezorgd. (DLD)