In de Esense Steenstraat op de wijk Roggeveld was er tot in 1956 een Duitse militaire begraafplaats. Daar was ook de Duitse gesneuvelde Peter Kollwitz begraven. En bij zijn graf plaatste zijn moeder, de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz haar intussen wereldberoemd beeldhouwwerk “Treurend ouderpaar”. Zijn graf werd samen met 854 andere Duitse gesneuvelden in 1956 overgebracht naar het Praetbos in Vladslo. De overige 705 onbekende graven verhuisden naar Langemark. Met haar project “Onzichtbaar Landschap” maakt het Regionaal Landschap Westhoek met een kunstwerk dat intussen verdwenen kerkhof Ehrenfriedhof nr 156 terug zichtbaar.

Het project ‘Onzichtbaar Landschap’ telt 24 kunstwerken die verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog opnieuw zichtbaar maken. De Koekelaarse kunstenaar Benjamin Gardin tekende voor vier kunstwerken. Naast installaties in Koekelare, Mesen en Zonnebeke, bezorgde hij ook de Steenstraat een kunstwerk uit cortenstaal met een bas-reliëf in brons dat er permanent zal blijven. Voor Benjamin Gardin moet “Gefallene Landschaftsmarkierung”, zoals het werk heet, een baken in het landschap zijn waardoor deze voormalige dodenakker opnieuw zichtbaar wordt.

Voor het werk vertrok hij van een herkenbaar symbool dat op abstracte wijze verwerkt werd in een sterk voor zich sprekend monumentaal werk.  Het Teutonisch Kruis, nu beter bekend als het Ijzeren Kruis, vormde de basis als grondplaat waaruit een vorm verticaal moest verrijzen.  Van bovenaf (foto boven) gezien is dit kruis duidelijk zichtbaar, net zoals het een symbool vormt op de oude Pruisische landkaarten.  Zes fietstochten verbinden de 24 kunstwerken met elkaar.  Alle info, kunstlocaties en routekaarten zijn te vinden op www.onzichtbaarlandschap.be (DLD)

Foto : in aanwezigheid van de kunstenaar Benjamin Gardin (links naast het kunstwerk), schepen Katleen Winne en een afvaardiging van het Regionaal Landschap Westhoek en de Diksmuidse toeristische dienst onthulde Diksmuids burgemeester Lies Laridon het kunstwerk. De eveneens aanwezige buren (rechts op de foto) , het echtpaar Roger Deroo en Esther Desmyter , gaan straks een oogje in het zeil houden zodat alles er netjes bij blijft liggen.