De werken voor het nieuw politiekantoor op de hoek van de Woumenweg en de Pluimstraat zijn gestart.  Maar die worden door politieraadslid Jonas Debaillie met argusogen gevolgd.  Reeds eerder vroeg hij dat een onafhankelijke toezichthouder aanwezig zou zijn op de werfvergaderingen.  En nu blijkt dat ook het nieuw sportcomplex De Pluimen niet werd gebouwd volgens het lastenboek, herhaalde hij zijn oproep op de jongste politieraad.  Voor hem kan het niet dat voor een werk van een dergelijke omvang een ambtenaar dit toezicht er moet bijnemen ’tussen de soep en de patatten’.

Eind februari bleek tijdens de Diksmuidse gemeenteraad dat het nieuw sportcomplex De Pluimen met familiezwembad en tweede sporthal, nog heel wat gebreken toont. (eDiksmuide 28.02.2024) Er werd hiervoor al een gerechtelijke procedure opgestart tegen ondermeer de betrokken aannemer. Deze zelfde aannemer bouwt nu eveneens het nieuw politiekantoor. En raadslid Jonas Debaillie wil geen herhaling van de problemen waarmee Diksmuide op vandaag heeft af te rekenen in haar nieuw sportcomplex. Daarom wil hij op de wekelijkse werfvergaderingen een toezichthouder die voldoende tijd heeft om dit dossier op te volgen en nog tijdens het bouwen kan ingrijpen. Deze taak toewijzen aan een ambtenaar van de stadsdiensten is voor het raadslid onvoldoende, de ambtenaar kan hiervoor niet de nodige tijd vrijmaken.
Politieraadsvoorzitter Lies Laridon beloofde op de zitting de verzuchtingen van raadslid Jonas Debaillie mee te nemen naar het overleg binnen het politiecollege van de vier burgemeesters.

Ook bij de renovatie van het stadhuis, waarvan de werken ook al aan deze aannemer werden aanbesteed, bleken bij de voorlopige oplevering in februari 2016 al heel wat problemen. En ook toen moest Diksmuide een gerechtelijke procedure opstarten zodat een gerechtelijk expert uitsluitsel kon geven over de gebreken. (eDiksmuide 13.02.2020). Intussen konden volgens schepen van patrimonium Marc De Keyrel de werken definitief opgeleverd worden. En met de ontwerper is er ook een akkoord om enkele openstaande punten aan te pakken als de inkomsas aan de voorzijde, een slot op de deur tussen de dienst burgerzaken en de voorzijde, te hoge temperaturen in de glazen uitbouw en tenslotte akoestische problemen en verblinding bij de dienst burgerzaken. Tenslotte geven geverfde muren in het stadhuis een onvoldoende resultaat. Met Onroerend Erfgoed wordt enerzijds overlegd om hiervoor andere verf te gebruiken. Maar anderzijds zal ook de verfdikte nog eens gecontroleerd worden. (DLD)