Met haar project Landscapes plaatst de provinciale toeristische dienst Westtoer het herdenkingslandschap met haar zichtbare en onzichtbare littekens in de Westhoek centraal. Daarin kadert ook ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ dat 20 historische teksten met 20 locaties in de Westhoek verbindt. In Diksmuide is dit het Stiltepad tussen de Ijzer en Kaaskerke. Daar vindt men bij de picknickbank een tekst van Cyriel Buysse die er destijds de horizon afspeurde, zoekend naar het verdwenen Diksmuide. 100 jaar later passeerde ook oorlogsjournalist Rudi Vranckx aan het Stiltepad. In een podcast vertelt hij van daaruit met zicht op het naoorlogse Diksmuide over het uitzicht van … Gaza vandaag.

Volgens Eline Adam, de projectmanager van Landscapes, sieren de 20 teksten, die geschreven werden tijdens of net na de oorlog, evenveel picknickbanken, één in elke Westhoek- en Westkustgemeente. De serene, poëtische en tijdloze teksten, naar een ontwerp van Febe Verhaege en Fauve Hanssens, zijn geïnspireerd op de naamtegels op de Duitse militaire begraafplaatsen. En sinds februari kunnen fietsers en wandelaars ze ontdekken. Een laagdrempelige manier om mensen even te laten reflecteren over deze gruwelijke geschiedenis die het landschap met zijn loopgraven, kraters, begraafplaatsen en monumenten littekende.
Er werd ook een podcast gemaakt ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’. En hiervoor passeerde podcastmaker Ronald Verhaegen met oorlogsjournalist Rudi Vranckx aan het Stiltepad waar deze laatste moest vaststellen dat het Diksmuids verleden nog steeds brandend actueel is in Gaza.

Ook in het kader van het themajaar Landscapes werden vorig jaar duizenden bloembollen van alliums gepland. Bloemen die in mei en juni zullen zorgen voor een paarse bloemenzee in Diksmuide en de Westhoek. Want niet minder dan 31 sites werden vorig najaar voorzien van deze bloembollen door 1.200 planters. Bij deze actie toonde Diksmuide zich volgens woordvoerster Eline Adam van zijn ijverigste kant. Aan het Esenkasteel werden 1.250 alliums gepland, aan de Ijzertoren 1.400, 2.000 bij het Stiltepad, 250 aan het Roiggeveld en 125 bij de Duitse Militaire Begraafplaats in Vladslo. Nu reeds begint stilaan deze noeste arbeid zijn vruchten af te werpen, de alliums komen tot bloei.
Zijn dit 2 projecten in het kader van Landscapes, nog tot 31 augustus lopen er 25 dergelijke projecten met als apotheose het slotspektakel ‘De IJzer vertelt’ op en naast de IJzer bij de IJzertoren op 30 en 31 augustus. (DLD)