Het vernieuwde sportpark De Pluimen met zijn drie baden tellend familiezwembad en bijkomende sporthalle mag sinds de opening in 2019 mooie bezoekcijfers voorleggen. Toch is het er niet allemaal goud dat blinkt, zo bleek maandagavond tijdens de gemeenteraad. Het gebouw en de uitrusting blijken immers nog heel wat gebreken te vertonen en aannemer Artes werd voor de rechter gedaagd om hem tot actie te laten overgaan. Maar ondanks de hele rits aan gebreken blijven volgens sportschepen Marc De Keyrel zowel de uitbating als de veiligheid gegarandeerd.

Of hij een overzicht kon krijgen van de problemen die men sinds de opening, 4,5 jaar geleden, heeft vastgesteld en die nog moeten hersteld worden. Dat vroeg maandagavond raadslid Koen Coupillie (N-VA) aan schepen Marc De Keyrel. Maar diens antwoord was verrassend en verbaasde de raadzaal want het antwoord bevatte een hele rits aan grote en kleine gebreken. Zo zijn er problemen met de warmtekrachtkoppeling, er is roestvorming in de zwembadhal en bij de startblokken, de akoestische wand in de sporthal is beschadigd, er zijn waterinfiltraties in de kelders onder de badkuip en via het dak in het horecagedeelte, het zwembad is niet EPB-conform, de binnenkoer heeft een verkeerde helling, er zijn verzakkingen van vloeren en muren, de vloerbedekking scheurt, … Daarnaast werden de door Diksmuide betaalde kosten van de interventies aan de beweegbare bodem en het rolgordijn, eveneens terug gevorderd. Er werd alvast beslist een gerechtsdeskundige aan te stellen.

Omdat zowel aannemer Artes als de architect niet of te traag reageren om de mankementen op te lossen werd naar de rechtbank gestapt. Een eerste zitting is voorzien op 20 maart; Nochtans werden al heel wat kleine en grote opmerkingen genoteerd bij de voorlopige oplevering in 2019. Maar ondanks overlegmomenten is er dus onvoldoende gebeurd. Vandaar de ingebrekestelling. Noodzakelijk, volgens schepen De Keyrel want de Diksmuideling kan hiervan niet de dupe zijn, Diksmuide mag de rekening niet betalen voor dit herstel. Maar in een reactie stelt N-VA-raadslid Bert Laridon dat het stadsbestuur nochtans ook niet helemaal vrijuit gaat. Voor hem had de voorlopige oplevering, gezien de grote opmerkingen, sowieso altijd moeten uitgesteld worden. Dan had men nu deze problemen niet gehad. Nu blijkt dat het tegen elke prijs op de voorziene openingsdag een lintje willen knippen toch niet de verstandigste keuze was, aldus nog Bert Laridon. (DLD)