Om Diksmuide schoner te maken, wil de nieuwe lokale partij Project 8600 de ophaling van grof vuil herinvoeren omdat veel inwoners niet de mogelijkheid hebben naar het recyclagepark te gaan.  Deze ophaling zou halfjaarlijks kunnen gebeuren.  Maar de reactie van milieuschepen Marc Deprez op dit voorstel is opmerkelijk : deze ophaling bestaat reeds.  Alleen gebeurt dit door de stadsdiensten enkel op afspraak.  Blijkt deze service bij weinig Diksmuidelingen bekend, toch is dit ook vermeld op de afvalkalender (foto) die iedere Diksmuideling jaarlijks krijgt.

Project 8600 spruit de behoefte naar een halfjaarlijkse grofvuilophaling voort uit de wens die ze hoort bij de Diksmuidelingen. En deze ophaling zou moeten gebeuren in zowel het centrum als de deelgemeenten. Deze extra dienstverlening zou volgens Günther Claes, die kandideert bij Project 8600, bijdragen aan de propere stad en een betere afvalverwerking.
Maar volgens milieuschepen Marc Deprez bestaat deze grofvuilophaling dus nog steeds in Diksmuide. Deze ophaling gebeurt door de stadsdiensten na een aanvraag die kan gebeuren bij de milieudienest (051/79.31.40 of via milieu@diksmuide.be). De aanvrager betaalt enerzijds een kostprijs per uur en anderzijds de bijdrage volgens het gewicht van de opgehaalde goederen.

Deze bijdrage is dezelfde als op het recyclagepark. Door het werken via oproepen, vermijdt men enerzijds dat men sneller geholpen wordt en dat men geen 6 maanden opgezadeld blijft met afgedankte goederen. Toch zijn er op vandaag slechts een beperkt aantal aanvragen voor deze ophalingen, er zijn dan ook geen intenties om opnieuw te voorzien in ophaalrondes.
Maar de schepen maakt de Diksmuideling er ook attent op dat bepaalde materialen, die niet of slechts beperkt beschadigd waren, ook kunnen opgehaald worden door de kringwinkel die zijn vestiging heeft in de IJzerlaan.
Meer info is dus ook terug te vinden op de afvalkalender bij de rubriek ‘sorteerinstructies’. (DLD)