Tijdens een maagdenwijding in de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk werd zaterdagnamiddag de Diksmuidse Nele Bekaert door de Brugse bisschop Lode Aerts gewijd tot de 11de Godgewijde vrouw in het bisdom van Brugge. De 37-jarige Nele Bekaert, dochter van Patrick Bekaert en Lieve Deroo, is opvoeder en godsdienstleerkracht in Tordale (Torhout). Verder is ze heel geëngageerd binnen KIJOLO, een beweging die mensen met en zonder beperking jaarlijks naar Lourdes laat trekken met de diocesane bedevaart. Of na deze maagdenwijding Nele ook één van de eerste vrouwelijke diakens zal worden is nog niet duidelijk.

De maagdenwijding werd gevierd tijdens een plechtige eucharistieviering. Daarbij wordt na de liturgie van het Woord de wijdeling ondervraagd en is er de litanie van alle heiligen. Daarna aanvaardt de bisschop de gelofte om in zuiverheid te leven en spreekt hij het wijdingsgebed uit. Tot slot ontvangt de godgewijde een aantal symbolen: een sluier, een ring en het getijdenboek.
Een gewijde maagd of bruid van Christus is volgens de digitale encyclopedie Wikipedia een vrouw die het voornemen heeft uitgesproken om Christus van meer nabij te volgen en verder te zullen leven in een staat van maagdelijkheid of blijvende kuisheid.

In een interview met Kerknet stelt Nele Bekaert dat er na deze wijdingsviering niet veel zal veranderen voor haar. Vandaag zal ze dan ook opnieuw voor de klas staan zoals voorheen. Dat vindt ze juist zo waardevol aan deze levenskeuze: veel godgewijden behouden hun job. Dat is immers de plaats waar men deze roeping tot ontplooiing en tot uitdrukking kan brengen.
Of dit voor Nele ook een stap is in de richting van één van de eerste vrouwelijke diakens is nog niet duidelijk. De Belgische bisschoppen scharen zich alvast achter de vraag naar de diakenwijding voor vrouwen. Dit komt in oktober aan bod tijdens de bisschoppensynode. (DLD)

Foto Kerknet : Nele Bekaert (links) samen met toenmalig directeur van Bedevaarten bisdom Brugge, Luc Verbrugge.