Diksmuide krijgt een OverKop-huis.  Dat maakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits vrijdag bekend.  Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek voor jongeren tot 25 jaar.  Zij kunnen er gewoon binnen en buiten lopen voor allerlei ontspannende activiteiten.  Maar ze vinden er ook een luisterend oor wanneer ze er nood aan hebben of indien ze zich even wat minder voelen.  In Diksmuide komt het OverKop-huis op de cultuursite aan de Koning Albertstraat waar zich op vandaag de jeugddienst bevindt.  Deze laatste verhuist, zoals ook vrijdag werd bekend gemaakt, samen met Katrol naar het Polderpand.

De eerste vijf OverKop-huizen kwamen er al in 2016 naar aanleiding van de Rode Neuzendag. Zijn er op vandaag intussen al 38 dergelijke huizen, met deze beslissing krijgt Vlaanderen er meer dan 60. West-Vlaanderen krijgt er 5 extra en hiervoor wordt 400.000 euro vrij gemaakt. En eentje komt er dus in Diksmuide. Deze zou nog dit jaar moeten openen. Deze laagdrempelige ontmoetingsplaatsen moeten ook de stap naar professionele ondersteuning kleiner maken. En men kan er ook begeleiding naar de arbeidsmarkt krijgen. Kortom, een OverKop-huis kan ervoor zorgen dat jongeren zich beter in hun vel voelen.

Hiermee worden immers volgens Vlaams minister Crevits de jongeren makkelijker bereikt en wordt hun mentaal welzijn versterkt want zo nodig kan men, indien jongeren meer professionele hulp nodig hebben, vlotter schakelen vanuit het OverKop-huis.

Voor schepen van welzijn Katleen Winne is de komst van een OverKop-huis belangrijk voor het sociaal leven in Diksmuide in het algemeen en voor de jongeren in het bijzonder. De stad had zijn aanvraag voor dit OverKop-huis gedaan in samenwerking met Veurne. Deze ondersteuning is kosteloos. (DLD)