Diksmuide zal een groot deel van het op vandaag grotendeels leegstaand Polderpand huren om er verschillende stadsdiensten en projecten onder te brengen.  Zowel de sociale kruidenier n’Uniek, de Klapstoel, de fietsbieb, de jeugddienst als Katrol zullen tegen 1 juni verhuizen naar het Schoolplein.  De afdeling ‘Beeld’ van het kunstonderwijs, dat nu nog in Beerst zit, volgt op 1 september.  Door deze invulling verdwijnt niet alleen deze leegstand in het hart van Diksmuide, deze diensten worden op deze centrale ligging ook toegankelijker.  De eigenaar zal ook de onaantrekkelijke openstaande gevel aan de zijde van het Schoolplein verfraaien.

Zowel De Klapstoel in de Grauwe Broedersstraat met zijn ontmoetingsruimte, pamperbank en kinderboetiek, als de sociale kruidenier n’Uniek naast het administratief centrum aan de Heernisse, barsten volgens schepen van sociale zaken Katleen Winne uit hun voegen. Daarnaast liggen beide diensten ver van het centrum, een verhuis naar het Polderpand zou beiden alvast toegankelijker maken. De fietsbieb huist dan weer op vandaag bij de ingang van de Boterhalle in het vroeger toerismekantoor dat niet meer voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. En de afdeling ‘Beeld’ van het kunstonderwijs heeft onderdak in Beerst in een gehuurd gebouw waarvan het huurcontract afloopt. Tenslotte moeten ook de jeugddienst en Katrol, de dienst voor opvoedings- en studierichting, tijdelijk uitkijken naar een nieuw onderkomen omdat hun gebouw wordt uitgebouwd tot een OverKop-huis. Op termijn verhuizen de jeugddienst en Katrol wel naar een nieuwbouw op Domein Zonnestraal, dat raakte reeds eerder bekend.

Volgens schepen van patrimonium Marc De Keyrel is, gezien zijn centrale ligging, de parkeergelegenheid in de omgeving en de voldoende laad- en losmogelijkheden, dit een geknipte locatie voor deze diensten. Het is voor hem weliswaar een tijdelijk gebruik dat echter ook een positief effect kan hebben op de middenstand. De eigenaar heeft zich ertoe verbonden om sterk te investeren in de verschillende ruimtes zodat het gebouw zal voldoen aan alle veiligheids- en hygiënevoorschriften. Ook de lift zal hersteld worden en, zoals reeds hiervoor vermeld, wordt ook de gevel aan de zijde van het Schoolplein aangepakt. Zelf zal Diksmuide een goeie 50.000 euro investeren om de verschillende ruimtes in het pand in te richten. Hoeveel huurgeld Diksmuide zal betalen voor deze verschillende ruimtes werd nog niet bekend gemaakt.
In 2023 konden Diksmuidelingen in dit Polderpand nog een bezoek brengen aan de expo van het zomerfestival Stad Onderstroom. Wellicht dat dit beleidsmensen toen heeft geïnspireerd. (DLD)