Bijna 200 leerlingen uit het zesde leerjaar van de Diksmuidse basisscholen mochten deze week hun fietsexamen afleggen waarmee ze hun fietsvaardigheid en kennis van de verkeersregels konden bewijzen. Meteen konden ze ook tonen hoe ze zich veilig en vlot door het verkeer kunnen begeven. Een 20-tal vrijwilligers en medewerkers hielpen mee om alles in goede banen te leiden en stonden op enkele cruciale punten langs de weg om de kinderen te beoordelen op hun fietsvaardigheid. Na afloop kregen de kinderen nog een overzicht met eventuele aandachtspunten mee waaraan nog kan gewerkt worden.

Het parcours van het fietsexamen, dat een permanente bebording heeft (foto), startte op het industrieterrein Heernisse en ging via een ommetje langs de Pluim- en Rijkswachtstraat, Tuinwijk en Esenweg richting Grote Markt en stadscentrum. Via de Koning Albertstraat ging het terug naar het industrieterrein. Hiermee wil men kinderen, die binnenkort met de fiets naar de middelbare school gaan, en dus vaak via het stadscentrum moeten passeren, helpen om die verplaatsing op een vlotte en veilige manier te maken.

De leerlingen kregen vooraf een goede voorbereiding en leerden de afgelopen weken het parcours en aandachtspunten kennen. Dat kon door samen met de gemeenschapswachten op pad te gaan of met (groot)ouders, grote broer of zus … Dit jaar was er nog extra aandacht voor de gevaren van de dode hoek. Daarvoor stond er aan de start van het fietsexamen een tractor met ploeg opgesteld zodat de kinderen duidelijk konden zien wanneer ze wel of niet zichtbaar zijn voor een bestuurder. (DLD)