Diksmuide is één van de West-Vlaamse gemeenten waar een proefproject loopt rond kleine windmolens.  In het kader daarvan kwam er een eerste kleine windmolen in de Esense Steenstraat.  Toch blijft men in Diksmuide een koele minnaar van deze alternatieve energiebron.  Te storend in het vlakke landschap en veelal een te laag rendement, zo klinkt het op het Diksmuids stadhuis.  Maar de Esense Lara Belpeer komt nu aandraven met een nieuw type kleine windmolen die de Diksmuidse bezwaren van tafel veegt.  Het nieuwe concept zorgt immers niet alleen voor een lagere aanschaffingsprijs waardoor het rendement verhoogt, de wiekenloze kleine windmolen valt ook nog eens veel minder op in het landschap.

De 22 jaar jonge onderneemster uit Esen is dolenthousiast over dit nieuwe type kleine windmolen dat ze ontdekte in Nederland.  Voor haar is het de ideale oplossing voor de regio Diksmuide.  Diksmuide is als windrijk en vlak gebied een ideale plaats voor kleine windmolens.  Maar dat vlakke land is meteen ook zijn grootste nadeel, het plaatsen van kleine windmolens verstoort er het landschap.  Maar dit nieuwe type kleine windmolen, dat komt … overgewaaid uit het ook al vlakke Nederland, is veel compacter doordat hij geen wieken heeft.  Minder storend dus in het landschap.  En men kan ze ook ieder kleur geven  die men wenst zodat ze nog meer in het landschap opgaat.  Daarenboven vormt de constructie van de rotorbladen één geheel met de buitenrand waardoor men ook een zuigkracht opwekt.  De wind wordt er als het ware ingezogen.  Dit idee is gegroeid uit de ervaring die men in Nederland heeft met scheepsschroeven.  Maar uiteindelijk nam de ontwikkeling toch nog 6 jaar in beslag en sinds in een jaar is men in productie gegaan.

En deze compacte kleine windmolen heeft volgens Lara Belpeer nog meer voordelen.  Zo draait ze automatisch naar de juiste windrichting en start ze al bij een windsnelheid van 2,9 meter per seconde zonder een elektrisch aangedreven opstart.  Bij een klassieke kleine windmolen moet het volgens haar al meer waaien vooraleer men elektriciteit kan opwekken.  Daarenboven kan men ze, door de compacte vorm, ook dichter bij elkaar plaatsen.  Belangrijk voor de omgeving is ook nog dat er enerzijds geen slagschaduw is door het ontbreken van wieken en anderzijds produceert ze ook geen geluid.  En, gezien Diksmuide ook nog eens past in het vogelrichtlijngebied, is het ook al belangrijk dat vogels er niet kunnen indraaien.
De Diksmuidse bezwaren dat kleine windmolens niet rendabel zouden zijn, smoort ze eveneens in de kiem want dit type kleine windmolen is ook nog eens een pak goedkoper dan de klassieke systemen.  Vanaf 12.000 euro kan dit al geleverd en geplaatst worden om vervolgens een 20-tal jaar elektriciteit te leveren.  De jaarcapaciteit is zowat 3.800 kilowatt, het verbruik van een doorsnee gezin.  Toch ziet Lara Belpeer deze compacte kleine windmolen veeleer in de omgeving van bedrijven en boerderijen.  Voor particulieren ontwikkelt dit Nederlands bedrijf overigens momenteel een kleinere versie.
Deze kleine windmolens kunnen volgens de Esense al geplaatst worden vanaf 8 meter hoogte.  Al durft ze adviseren deze hoger te plaatsen omdat op een hoogte van 8 meter er vaak nog te veel factoren zijn als gebouwen en bomen die de wind tegen houden.
De Esense jonge windvrouw besluit met de bedenking dat men met dit type kleine windmolen, zonder hinder voor de omgeving en het landschap, direct een optimaal rendement haalt uit de vele gratis wind die men heeft in Diksmuide.

Wie ongetwijfeld ook belangstelling zal hebben voor dit nieuwe type kleine windmolen, is Vlaams minister van energie Bart Tommelein.  Hij brengt overigens op donderdagnamiddag 16 maart een bezoek aan Diksmuides eerste kleine windmolen in de Steenstraat.  Wellicht zal hij dan ook met belangstelling uitkijken naar de nieuwe mogelijkheden die de compacte kleine windmolen van Lara Belpeer biedt.

Meer info : www.windenergybelgium.be en infomail : lara.belpeer@shasta.be (DLD)