De boomhater, die vorige zomer zorgde voor een zoveelste dode boom op de Grote Markt, is dan toch geklist dankzij de camerabewaking op de Grote Markt. Dat kon vernomen worden van schepen Martin Obin. Er werd een proces-verbaal opgemaakt en de schade zal gerecupereerd worden. Intussen werd de boom, samen met een ander afgestorven exemplaar, vervangen (foto). Maar tijdens het plantseizoen 2023-2024 werden nog 99 bomen vervangen. Zij vervangen afgestorven en door stormen omgewaaide bomen, naast door aanrijdingen beschadigde exemplaren.

Naast de 101 vervangen bomen, kwamen er volgens schepen Obin nog 59 nieuwe bomen op nieuwe locaties. En al deze bomen liggen verspreid over het hele grondgebied van Diksmuide : centrum (48), sportpark De Pluimen (15), Kaaskerke (36), Keiem (18), Lampernisse (10), Beerst (7), Leke (5), Nieuwkapelle (3), Oostkerke (1), Pervijze (7), Stuivekenskerke (1) en Woumen (3). In het kader van het houtkantenplan 2023 kwamen er bij de Moerestraat, de Oude Nieuwpoortstraat, de Schorestraat en het St.-Katharina-wandelpad nog 17 bomen en 1.100 meter aan houtkant.

Minder goed nieuws komt er van de Oostenstraat waar vorig jaar heel wat afgestorven exemplaren werden vastgesteld. Volgens boomverzorger Günther Claes liggen te kleine plantbakken aan de oorzaak. Het bevoegd Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft nog geen plannen om deze te vervangen.
Schepen Obin hoopt dat deze vervanging er alsnog komt tijdens het volgend plantseizoen. Wel werden door AWV reeds afgestorven exemplaren vervangen langs de Klerkenstraat. (DLD)