Diksmuide is op zoek naar een boomhater die al herhaaldelijk heeft toegeslagen op de Grote Markt. De voorbije jaren stierven al meerdere bomen aan de westzijde van het marktplein. En niettegenstaande vervangende exemplaren werden aangeplant zijn er nu opnieuw twee bomen die er dezer dagen kaal bij staan. Volgens schepen Martin Obin die bevoegd is voor openbaar groen is er inderdaad sprake van vandalisme. Politiezone Polder bekijkt de beelden van de camera’s op de Grote Markt om de dader(s) te klissen.

Volgens schepen Martin Obin is het alvast bij één van de twee bomen duidelijk dat er moedwillig een vooralsnog onbekende vloeistof werd gegoten bij de boom waardoor deze is afgestorven. Het betreft de boom die Diksmuide aanplantte bij de start van Diksmuides deelname aan de Entente Florale Europ, de Europese groen- en leefmilieuwedstrijd waarmee Diksmuide een gouden medaille won. (foto onder) Bij de andere afgestorven boom kon niets visueels vastgesteld worden.

Diksmuide heeft alvast aangifte gedaan bij de politie.  Dat onderzoek heeft nog niets opgeleverd maar politiezone Polder zou alvast de beelden van de marktcamera’s bestuderen.  Daarnaast zal Diksmuide nog bodemstalen nemen van de grond in beide bodemvakken.  Of ook deze grond werd vervuild zal moeten blijken uit analyses.  Schepen Obin geeft nog mee dat een derde minder frisse boom aan de oostzijde van de markt wel nog blad maakt en niet zal afsterven. (DLD)