Sportschepen Marc De Keyrel voorziet dat de eerste steen van de lang verwachte tweede sporthalle aan het domein De Pluimen, zal gelegd worden in het voorjaar van 2016.  Niets te vroeg want de huidige infrastructuur is overbevraagd.  Daarom wordt nog dit jaar beslist voor welk concept van sporthalle men wil gaan want deze moet ook passen binnen het totaal concept dat men voor het domein De Pluimen voor ogen heeft op lange termijn (zie kaart). En daarin past naast een tweede sporthalle en een nieuw zwembad, ook een fitnessruimte, een aparte zaal voor gevechtssporten, een Finse piste met een zachte (bos)ondergrond, een centrale sportdienst en een cafétaria met zicht op zowel de sporthalles als op het zwembad.  Om dit alles te kunnen realiseren moet men in 2015 ook al gronden tussen het huidig hoofdvoetbalplein en de Eikhofstraat kunnen aankopen.  Daar komen 3 nieuwe voetbalvelden.

Diksmuide wil van het domein De Pluimen een heus sportmekka maken maar binnen de contouren van vandaag is dat niet mogelijk.  Vandaar dat in eerste instantie bijkomende gronden worden verworven.  In een volgende fase worden daar drie nieuwe voetbalterreinen aangelegd zodat, nadat ze bespeelbaar zijn, twee van de huidige neventerreinen kunnen ingenomen worden door nieuwe sportaccomodaties en een parking.   Op de huidige plaats van de parking komt immers de tweede sporthalle.  In 2015 wordt hiervoor een ontwerper aangesteld waarna ook de aanbesteding kan uitgeschreven worden.  Meteen krijgt ook de eerste sporthalle, die inmiddels 20 jaar oud is, een facelift zodat beide sportzalen gelijkwaardig zullen zijn.  Samen met de tweede sporthalle wordt ook de cafétaria gerealiseerd.  Deze laatste zal gebouwd worden in functie van het zwembad.  Op het domein van De Pluimen is ook plaats voorzien voor een klimmuur en een uitbreiding van het aantal tennisterreinen.
In afwachting dat de nieuwe parking kan aangelegd worden op de te verhuizen nevenvoetbalterreinen zal men tijdens en gedurende enige tijd na de bouw van de tweede sporthalle geen parking hebben op het Domein De Pluimen.  Tijdens die periode zullen bezoekers van het sportpark hun wagen noodgedwongen moeten parkeren op de openbare weg.

Voor het zwembad, waarvan de bouw ten vroegste zal kunnen starten in 2020, zal men moeten kiezen voor een regionaal zwembad, wil men hiervoor ook subsidies krijgen.  Er zal dan ook volgens schepen De Keyrel moeten gezocht worden naar een samenwerking met gemeenten als Houthulst, Lo-Reninge, Koekelare en Kortemark waarvan de inwoners nu reeds gebruik maken van de huidige De Kupe.  Nu al is voorzien dat het zwembad over zes banen zal beschikken, de huidige bezetting is immers nu reeds volzet.  Bijgevolg zal het nieuw regionaal zwembad groter moeten zijn.  Het intergemeentelijk zwembad houdt in dat de deelnemende gemeenten financieel moeten bijdragen in zowel de investering als de exploitatie.   Bij wijze van tegenprestatie kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten er wel goedkoper  gebruik van maken.

Voor zowel de bouw als de exploitatie van de nieuwe sporthalle en het zwembad blijft schepen De Keyrel verder opteren voor een samenwerking met Farys, het vroegere TMVW met wie Diksmuide op vandaag reeds een samenwerking heeft voor de exploitatie van de bestaande sporthalle.  Voor een stad is de bouw van een dergelijke sportinfractructuur een eenmalig iets.  Vandaar dat Marc De Keyrel voor dergelijke eenmalige grote investeringen en aansluitende exploitatie liever opteert voor een samenwerking met een Farys die tientallen sporthalles en zwembaden exploiteert voor gemeentelijke overheden.  Zij kunnen door deze grootschaligheid vaak niet alleen betere prijzen bekomen, ook de know-how die ze door de jaren hebben opgebouwd zorgt ervoor dat dit leidt tot een win-win-situatie.

Het hele project aan De Pluimen zal een slordige 14 miljoen Euro gaan kosten.  Een hele pak centen vandaar dat alles gefaseerd zal moeten gerealiseerd worden.  Maar wil men niet onderweg verloren kosten maken, dan moet er nu, bij de aanvang, een masterplan opgemaakt worden om dit plan vervolgens in fases uit te werken, aldus nog sportschepen De Keyrel. (DLD)