De Diksmuidse muziekclub 4AD wil CO² neutraal worden.  En dat wil ze bereiken, niet alleen door haar eigen uitstoot zo laag mogelijk te houden maar ook door een compensatie via het aanplanten van een heus eigen 4AD-bos dat niet minder dan 6,6 hectaren groot zal zijn.  Hiervoor heeft ze reeds 5 hectaren gereserveerd in Het Groen Lint te Oostende, een publiekruimtelijk project met vooral aandacht voor natuur, landbouw en recreatie.  Dichter bij huis, in het speelbos van het te realiseren provinciaal domein De IJzerboomgaard aan de IJzerdijk op de voormalige KTA-hoeve (foto), wil ze de overige 1,6 hectaren aanplanten.  Om haar uitstoot volledig te compenseren, moeten de geplante boompjes van het 4AD-bos minstens 40 jaar blijven staan.

Muziekclub 4AD is niet alleen bekend om zijn gevarieerde programmatie waarbij er zowel jonge en beginnende bands als internationale toppers te zien zijn, maar ook voor andere activiteiten als film, expo, theater, literatuur, workshops en op maat gemaakte educatieve pakketten.  Daarnaast komt ze met haar repetitieruimtes ook tegemoet aan de noden van zowel professionele als amateurmuzikanten.

Maar daarbij zit ook duurzaamheid in de genen van 4AD en dat komt aan bod in zowat alle aspecten van haar werking.  Hierdoor kreeg ze reeds in 2001 de Eco-Challenge Prijs voor de meest milieubewuste muziekclub van Vlaanderen.  Maar later ging ze ook in haar nieuwe concertzaal aan de Kleine Dijk op deze weg verder.
Omdat 4AD zichzelf graag kritisch evalueert, ondertekende ze in 2011 voor het eerst het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen.   In 2014 behaalde 4AD ook voor de derde maal het certificaat van Duurzame Onderneming.  Hiermee was en is de Diksmuidse muziekclub overigens het enige kunstenhuis binnen de poule van vijftig intekenaars.

De CO²-compensatie, die ze nu wil bereiken via de aanleg van 6,6 hectaren aan 4AD-bos is de logische stap om het resterend stuk uitstoot te neutraliseren.  Met te kiezen voor een regionale bosaanplant wil ze ook meteen een zichtbaar en tastbaar resultaat.

Meer info : www.4ad.be (DLD)