Momenteel loopt in het Museum aan de IJzer in de IJzertoren de tentoonstelling “Wanneer de dood uit de hemel kwam” waarin de ontwikkeling van de nog prille luchtvaart tijdens de eerste wereldoorlog wordt belicht.  Aan de vooravond van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, de feestdag van 11 juli, worden in het verlengde van deze expo op zaterdag 8 juli een pak “lucht”-activiteiten opgezet in en rond de IJzertoren.  Daarbij komt ook de Seaking, de reddingshelikopter van het leger die een grote naambekendheid kreeg door de TV-reeks en gelijknamige film Windkracht 10, een demonstratie geven.  Er wordt ondermeer een evacuatie-oefening gedaan, het zogenaamde “winching”.  De heli wordt aan de IJzertoren verwacht omstreeks 14.30 uur.  Iedereen kan dit van dichtbij meemaken want op zaterdag 8 juli is zowel het domein aan de IJzertoren, als het Museum aan de IJzer zelf, gratis te bezoeken.

Van 10 uur tot 18 uur kan men zaterdag niet alleen het Museum aan de IJzer gratis bezoeken, men kan meteen ook van de gelegenheid gebruik maken om de expo “Wanneer de dood uit de hemel kwam” te bezoeken.
Om 12 uur (en dat tot 19 uur) kan men ook een gratis bakje friet met stoverij krijgen.  Wel moet men daarvoor een bon afgeven.  Daarvoor : klik hier.  Vervolgens even naar beneden scrollen en men vindt de frietbon.
Van 14 uur tot 18 uur zijn er afwisselend demonstraties met drones en schaalmodellen (schaal 1/3) van vliegtuigen uit de eerste wereldoorlog.  Tijdens de drone-demonstratie zal men kennis kunnen maken met de Vliegenierskapel.  Deze herdenkingskapel die werd opgericht ter nagedachtenis aan de daar neergestorte piloot Graaf Paul de Goussencourt, vindt men langs de Kapellestraat in vogelvlucht op amper 500 meter van de IJzertoren. Voor meer info over de kapel: klik hier. Tijdens de demo-vluchten van de drones zal men via video-beelden, gefilmd door de drones, tonen wat een dergelijk toestel op vandaag kan, wat feiten zijn en wat toekomstmuziek is.
Om 14.30 uur is er dan de unieke kans om van dichtbij een Seaking Winching mee te maken.
Het muzikaal intermezzo met Bart Herman is voorzien van 15 uur tot 16 uur.
Om 17 uur zullen ook nog eens authentieke WO I-vliegtuigen, als een Nieuport 28 en een SV4 overvliegen.  Zij zullen over de bedevaartweide rode en witte poppies uitstrooien.
Afrondend is er dan van 18 uur tot 20 uur nog een demonstratie warmeluchtballonnen met 2 nieuwe exemplaren.
Tijdens deze namiddag is er doorlopend uitleg over de diverse toestellen, de evolutie van de luchtvaart en het gebruik én misbruik van luchtvaartechnologie.  Tenslotte is er ook nog doorlopend kinderanimatie.

Op zondag 9 juli is er ook nog de schrijfactie in samenwerking met Amnesty International in het kader van 100 jaar Frontbrieven.  Daarover kon u reeds deze week meer lezen op eDiksmuide. Voor deze bijdrage : klik hier. (DLD)