Op zondag 11 september, Open Monumentendag, krijgt Lampernisse hoog bezoek want niemand minder dan de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois zal er omstreeks 11 uur zijn opwachting maken.  Hij zal er ondermeer de Grote IJzerbeekgeul bezoeken, zeg maar een natuurmonument. De rondleidingen, georganiseerd door Natuurpunt De Bron, SOS Kustpolders en de Vlaamse Landmaatschappij vertellen dan ook een geomorfologisch verhaal over de aanleg van de Oude Zeedijk, de gevolgen voor het achterland en het behoud van de Oude IJzerbeekgeul. De minister zal ook nog een wandeling maken door het dorp en nog even verpozen in het middeleeuws kampement in de kerkweide.  Dat kampement kadert in de Zannekinfeesten die ook komend weekend doorgaan in Lampernisse.

Voor het tweede jaar op rij neemt Lampernisse deel aan de Open Monumentendag, tijdens het weekend waarop ook de Zannekinfeesten in het dorp doorgaan. Lampernisse zet zich daarmee verder op de kaart als een van de belangrijkste landschappen van de regio en tevens een van de groene recreatiegebieden waar de jongste jaren steeds meer mensen komen genieten, wandelen, fietsen, natuur beleven, rust zoeken … Lampernisse als natuurmonument op Open Monumentendag.
Lampernisse wordt vaak vereenzelvigd met zijn komgronden. Maar Lampernisse is meer.  Tussen het echte komgrondengebied en de kreekruggengrond, meer richting kustzone, ligt een smalle, kronkelende vallei: de Grote IJzerbeekgeul. De beekvallei snijdt als het ware de 2 delen van het beschermde landschap van Lampernisse doormidden en is zowel geomorfologisch als op het vlak van natuurwaarden een merkwaardig verhaal. De Grote IJzerbeekgeul is eigendom van de Vlaamse overheid en samen met de plaatselijke landbouwers worden de valleigraslanden natuurvriendelijk beheerd. Het verhaal van een natuurparel die ontsproot aan een vroegere, vrij belangrijke getijdengeul, die door menselijk ingrijpen in de 11° eeuw, niet volledig dichtslibde.
De rondleidingen zijn voorzien om 10 uur en om 14 uur. Afspraak aan de kerk/dorpsonthaalpunt van Lampernisse. Vooraf inschrijven is niet nodig en de begeleide wandelingen zijn gratis.
Verder is ook de kerk van Lampernisse tot 18 uur open en te bezoeken. Er zijn ook infostands en de dag door is het mogelijk de bewegwijzerde “Zannekin-wandelroute “ te bewandelen (6,5 of 4 km).

Zondag staat Lampernisse niet alleen in het teken van Open Monumentendag, er zijn ook de Zannekinfeesten die georganiseerd worden door de vriendenkring “De Stille Genieters van Lampernisse”.  Centraal staat alvast het middeleeuws kampement waar men wil tonen hoe de mensen ten tijde van Zannekin leefden.  Voor het kampement zorgt het collectief “Via Nobilis” waarover men info vindt op www.middeleeuwscollectief.be  Het opslaan van het kampement start om 9 uur  en naar de middag toe wordt er een middeleeuws maal bereid.
Verder is er in Lampernisse om 10 uur nog een misviering in de kerk die wordt opgeluisterd door het jachthoornensemble “Confrérie de Toulouse Lautrec”.  Na de mis volgt de dierenzegening en in de namiddag zijn er nog demonstraties boogschieten, zwaardvechten, smidse, weven, kruidentent, kalligrafie, volksspelen  en een reuzenkatapult.
Tussen 11.30 uur en 14 uur kan men op het Zannekinplein nog warme beenham met groentjes bekomen maar hiervoor moet men wel vooraf inschrijven in café Zannekin (0477/63.28.39).  Tenslotte zijn er nog tussen 13 uur en 17 uur diverse workshops en om 17.30 uur wordt het kampement afgesloten met zwaardgevechten en dansen.

Alle festiviteiten worden komende zondag ook nauw in de gaten gehouden want reus ‘Nicolaas Zannekin’ zal een hele dag te zien zijn in Lampernisse. (DLD)