In Diksmuide zal men tijdens de oudejaarsnacht dan toch kunnen kijken naar wat vuurwerk.  Maar dan moeten de Diksmuidelingen daar wel zelf voor zorgen.  Schepen Karline Ramboer heeft immers al enkele jaren het stedelijk vuurwerk laten schrappen van Diksmuides evenementenkalender.  En de reden hiervoor is haar andere bevoegdheid, deze van dierenwelzijn.  Bij het afsteken van vuurwerk worden dieren immers al te veel en onnodig opgeschrikt.  Voldoende reden voor schepen Ramboer om niet langer stedelijk vuurwerk af te steken.  Vroeger gebeurde dit ondermeer naar aanleiding van de paas- en zomerkermis.  Op de kermiskalenders voor het centrum werd sinds enkele jaren wel voorzien in vervangers voor het dieronvriendelijk kermisvuurwerk, zij het met wisselend succes. Maar uitzondering voor het vuurwerkloos Diksmuids luchtruim is dus de oudejaarsnacht.

In Diksmuide blijft het dus toegelaten vuurwerk af te steken, mits er hiervoor een aanvraag werd ingediend.  Volgens burgemeester Laridon wordt iedere aanvraag afzonderlijk onderzocht. De beslissing over het al dan niet toekennen van een vergunning gebeurt volgens Lies Laridon op basis van veiligheidsaspecten.  Zo is een vuurwerk afsteken naast een woning met een strooien dak niet hetzelfde als het afsteken van vuurpijlen in een weide te velde.  Verder moet de plaats ook steevast bereikbaar zijn voor de brandweerdiensten.

Verder geeft Diksmuide nog een aantal tips mee :
– voor het aansteken geen lucifers of een aansteker gebruiken, wel een sigaret of een aansteeklont
– indien vuurwerk niet afgaat, deze zogenaamde “weigeraar” niet opnieuw aansteken, ook niet ’s anderendaags
– vuurwerk afsteken op een veilige plaats, voldoende afstand houden van mensen, huizen, auto’s, …
– beter geen voetzoekers gebruiken omdat het gedrag van dit vuurwerk te onvoorspelbaar is.  Beter het betere siervuurwerk kiezen.
– en zoek een nuchtere ‘Bob’ om het vuurwerk aan te steken.

Meer info bij de dienst noodplanning : rosita.top@stad.diksmuide.be

Tenslotte geven we nog mee dat er op maandag 4 januari een nieuwjaarsdrink is op de Grote Markt.  Het stadsbestuur trakteert tussen 10 uur en 12 uur de bezoekers van de maandagmarkt met een kop warme soep of chocolademelk. (DLD)