Zowat tien procent van de Diksmuidelingen wil al een parkeerreferendum. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van Idee2006 die een volksraadpleging wil organiseren om Diksmuide meer lange termijn-parkeermogelijkheden te bieden via het publiek open stellen van 70 nieuwe parkeerplaatsen die onder de nieuwe evenementenhal onder de Boterhallesite zouden komen. Voor Idee2006 is de belangstelling nu reeds een onverhoopt succes en een duidelijk signaal aan het stadsbestuur, temeer de 1.471 handtekeningen slechts via handtekeninglijsten bij centrumhandelaars werden ingezameld. Via een deur-aan-deur-actie in zowel het centrum als in de deelgemeenten, wil men nu de komende weken de vereiste 3.000 handtekeningen verzamelen om de volksraadpleging ook effectief af te dwingen. Ook voor de volksraadpleging die moet toelaten kleine windmolens te plaatsen en die men simultaan met het parkeerreferendum wil organiseren, kon men reeds 1.187 handtekeningen verzamelen. Ook daar is Idee2006 tevreden met het resultaat. Daarenboven heeft dit reeds weerklank gevonden op Vlaams niveau want op vrijdag 7 oktober komt energieminister Bart Tommelein, naar Diksmuide als gastspreker spreken rond ondermeer alternatieve energie. Tegen zijn komst hoopt Idee2006 de noodzakelijke handtekeningen verzameld te hebben om beide volksraadplegingen daadwerkelijk te laten doorgaan.

Voor Idee2006-woordvoerder Marc Deprez zijn de gevolgen van Diksmuides parkeerbeleid sinds 1 september, met de invoering van de vernieuwde blauwe zone, al voelbaar. Diksmuide wil het centrum voorbehouden voor het kortparkeren, wie langer zijn auto kwijt wil moet naar de centrumparkings aan Beerst Blote en het station. Maar nu reeds blijkt dat de Beerst Blote-parking duidelijk te klein is, iedere dag staat ze vol met wagens van in Diksmuide werkende mensen. Bezoekers aan de stad kunnen er hun wagen niet meer kwijt. Daarnaast is de stationsparking geen waardig alternatief gezien de lamentabele toestand van de parking. Op de voorbije gemeenteraad kon ook nog vernomen worden dat de afwerking van deze parking, die nog steeds onder de NMBS-bevoegdheid valt, niet in het vooruitzicht moet gesteld worden. Bijkomende parkeerplaatsen voor een langere duur zijn voor Idee2006 dan ook noodzakelijk en de Boterhalle kan hiervoor alvast een waardig alternatief bieden. Volgens Marc Deprez is er voor het huidig parkeerbeleid geen volwaardig draagvlak in Diksmuide gezien de uitrusting voor het langparkeren niet voldoet. En de aanzet naar de volksraadpleging bewijst dat niet alleen Idee2006 maar ook de Diksmuidelingen een bijsturing willen. En dat is niet alleen noodzakelijk voor de inwoners van het centrum, maar ook voor de Diksmuidelingen uit de deelgemeenten die voor boodschappen vaak met de wagen naar het centrum komen en er hun auto niet meer kwijt raken op overvolle of slecht uitgeruste centrumparkings.
Diksmuide wil intussen nog steeds zijn beide centrumparkings promoten als waardig alternatief voor het lange termijn-parkeren. Vandaar dat ze inmiddels beslist heeft om de straatverlichting, die op andere plaatsen gedoofd wordt om 23.30 u op weekdagen, voortaan op de as Grote Markt-Beerst Bloteparking te laten branden. Ook op de as Grote Markt-station wil men volgens schepen Kurt Vanlerberghe voortaan ’s nachts de straatlichten laten branden.

En dan zijn er nog de kleine windmolens die Idee2006 al jarenlang in Diksmuide wil. Tot dusver is Diksmuide een koele minnaar van deze alternatieve energiebron, ze houdt hiervoor de boot af omdat dit te storend zou zijn in het landschap. Maar ook voor een volksraadpleging die het plaatsen van kleine windmolens moet mogelijk maken, heeft men voor Marc Deprez al opvallend genoeg 1.187 handtekeningen weten te verzamelen . Ook hier, zoals ook voor het parkeerreferendum, is de uitslag van de volksraadpleging weliswaar niet afdwingbaar maar als signaal kan ze volgens Marc Deprez niet genegeerd worden door het stadsbestuur. Gezien de belangstelling voor deze alternatieve energiebron wellicht groter is in het landelijk gebied, maakt hij zich verder sterk ook hier de noodzakelijke 3.000 handtekeningen te kunnen verzamelen bij de deur-aan-deur-actie de komende weken. De reeds verzamelde handtekeningen zijn voor hem alvast een duidelijk signaal dat de burger wel degelijk vragende partij is voor deze windmolens. Bij Idee2006 hoopt men alvast voor beide referenda de noodzakelijke kaap van de 3.000 handtekeningen tegen 7 oktober te behalen. Dan komt Vlaams energieminister en vice-president Bart Tommelein als gastspreker naar het eetfestijn van Idee2006 in het Esense OC Ingelram. Daar wordt na een gratis aperitief, gemarineerde beenhesp geserveerd voor 16 euro. Kaarten zijn te verkrijgen bij de fractie- en bestuursleden van Idee2006. De opbrengst komt ten goede aan de Idee2006-werking. (DLD)