Tijdens de herfstzitting van de Orde van ’t Manneke uit de Mane werden zondag in Diksmuide opnieuw drie verdienstelijke West-Vlamingen tot ridder geslagen in deze orde.  Dit jaar waren dit klinisch-psycholoog en secretaris van de Gezinsbond Manu Keirse, radioman Nico Blontrock en journaliste Liesbeth Van Impe.  Daarnaast werd tijdens deze plechtigheid in CC Kruispunt ook de 96ste editie van de West-Vlaamse Volksalmanak van ’t Manneke boven de doopvont gehouden.  Ook de editie van 2018 zit opnieuw vol weersvoorspellingen en “kluchten”, neergeschreven door de “geestigste” West-Vlaamse pennen, soms deugddoend, soms ondeugend.  Deze almanak is te koop voor 4,5 euro in “ol de goe Westvlamsche gazette- en boekewienkels” en in de Standaard Boekhandel.

Kersvers ridder en rasechte West-Vlaming Manu Keirse is vooral bekend van zijn vele publicaties en voordrachten rond rouwverwerking.  Dé rode draad door zijn leven is dan ook de zorg voor mensen die worden geconfronteerd met verlies en verdriet.  Zegt men van Hendrik Conscience dat hij zijn volk leerde lezen, Manu Keirse wil de man zijn die zijn volk leerde rouwen.
Weinigen kennen het gezicht van Nico Blontrock, zijn stem kennen ze echter des te meer want iedere werkdag maakt hij met zijn ontkoppelingsprogramma tussen 6 uur en 8 uur West-Vlaanderen wakker op Radio2.  Maar naast professioneel radioman is hij ook zot van Brugge.  Dat resulteerde in tot nu toe 36 boeken en boekjes over vooral heemkundig Brugge maar ook over een transgender.  Verder is hij ook actief bij tal van andere initiatieven.  Zo is hij de medestichter van het Kantmuseum in Brugge en heeft hij de ploeg mensen geleid die het Kantcentrum in Brugge van de ondergang heeft gered. Ook is hij medeoprichter van Tejo-Brugge (Therapeuten voor Jongeren) die gratis psychische hulp geeft aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Hij is eveneens medestichter van Brugge Foundation dat als doel heeft een toekomst te zoeken voor leegstaande grote complexen in Brugge en ridder Nico Blontrock is in Brugge ook nog eens ondervoorzitter van het Comité voor Initiatief.
Journaliste Liesbeth Van Impe die opgroeide in Zwevezele maakte van haar kinderdroom werkelijkheid.  Na haar studies werd ze Wetstraatjournaliste bij De Morgen die zij in 2009 wisselde voor Het NIeuwsblad.  Gestart als chef politiek en commentator is ze intussen één van de twee hoofdredacteuren van Het Nieuwsblad/De Gentenaar.  Daarnaast is ze ook vaak te zien op Eén als commentator in Villa Politica.  Als vrijwilliger is ze verder betrokken bij ToekomstAteliersdel’Avenir (TADA), een project dat kinderen uit de kansarme wijken in Brussel de mogelijkheid biedt om op zaterdag verschillende beroepen te leren kennen. Het is ook een netwerk dat ook later ondersteuning biedt bij de schoolloopbaan. (DLD)

foto : de nieuwe ridders en jonkvrouw vlnr : Manu Keirse, Liesbeth Van Impe en Nico Blontrock