Fietspad-Woumenweg_2014N-VA-raadslid Jürgen Van Collie wil de Diksmuidse stadswachten de fiets op.  Zo kunnen ze immers de gebreken aan Diksmuides fietspaden aan den lijve ondervinden.  Want Diksmuide heeft wel een groot, en steeds groeiend netwerk aan fietsroutes en fietspaden, het onderhoud laat tot dusver wel te wensen over.  Op de jongste gemeenteraad deed hij dan ook een oproep voor een preventief onderhoud.  Een voorstel dat gepikt is uit Diksmuides beleidsplan 2014-2019, zo vond SP.a-open schepen Eric De Keyser.  Diksmuide wil immers van een net en verzorgd Diksmuide een prioriteit geven.  Propere fietspaden zijn daar dan ook een onderdeel van, aldus nog de schepen.

Voor Jürgen Van Collie zal een beter comfort van de wegen en fietsinfrastructuur ertoe leiden dat meer mensen ook effectief de fiets zullen nemen.  Maar op vandaag liggen er volgens het raadslid heel wat straten en fietsstroken er vuil en verbrokkeld bij.  Het onderhoud van Diksmuides fietspaden is op zeer veel plaatsen onbestaand of nog onvoldoende.  Hij vroeg dan ook de fietspaden allereerst grondig te reinigen en indien nodig te herstellen.  Maar een stadsbestuur mag niet wachten tot de hinder gemeld wordt, preventief moet een onderhoudsplan opgesteld worden.  De inzet van een straatveger, gekocht of gehuurd, moet dan ook bekeken worden.
Na het reinigen kan dan ook gekeken worden waar herstel noodzakelijk is.  Al moet hier niet altijd gewacht worden op meldingen van de burger, Jürgen Van Collie wil dan ook dat eigen personeel als politie en stadswachten op de fiets springen om de gebreken op te sporen.  Vervolgens verwacht hij een professioneel herstel, geen lap- en tapwerk dat enkel goed is voor een tijdelijke oplossing.

Maar Diksmuide heeft reeds een inventaris gemaakt van haar fietspaden, zo antwoordde schepen Eric De Keyser.  Hieruit werd geleerd dat er 42 kilometer aan fietspaden zijn.  Het kuisen ervan, wat drie maal per jaar zou moeten gebeuren, zou Diksmuide bij voorkeur uitgeven aan een privéfirma.  Wat het herstel betreft, dat vraagt voldoende financiële middelen.  Maar het stadsbestuur doet wat ze kan, binnen haar financiële mogelijkheden. Daarnaast is men ook afhankelijk van hogere overheden.  Wat het door Jürgen Van Collie aangehaald voorbeeld van de fietspaden in de Woumenweg betreft (foto), dat is niet alleen een gewestweg maar tevens wordt daar gewacht op aangekondigde werken van Aquafin waardoor de fietspaden sowieso zullen vernieuwd worden.
Maar fietspaden zal het stadsbestuur zeker niet uit het oog verliezen, daarvoor liggen deze de meerderheid te nauw aan het hart, zo vervolgde de schepen.  Als bewijs van deze visie zijn de vele dossiers die opgestart zijn om nieuwe fietspaden te krijgen in Diksmuide.  (DLD)