SOS Kustpolders heeft klacht ingediend bij het departement Landbouw en Visserij tegen het scheuren van een perceel historisch poldergrasland in Beerst Blote.  Dat gebeurde in november 2015 maar tot dusver werden volgens woordvoerder Peter Bossu van SOS Kustpolders geen maatregelen genomen tegen deze inbreuk.  In zoverre dat men bij SOS Kulstpolder zich de vraag stelt of milieuminister Schauvliege nog een duurzaam natuurbeleid wil verdedigen.  Daarom de uitzonderlijke vraag aan natuurinspectie Vlaanderen om bestuurlijke maatregelen op te leggen.  Diksmuide van haar kant heeft als beloofd wel reeds stappen ondernomen, zo vernemen we van schepen Kurt Vanlerberghe.  Bij een plaatsbezoek van een stedelijke afgevaardigde bevestigde de betrokken landbouwer dat het perceel opnieuw zou ingezaaid worden.  Maar weiland zal het wellicht niet meer worden, wel hooiland.  Overigens maakt schepen Kurt Vanlerberghe zich sterk dat betrokken landbouwer niet anders zal kunnen dan gras te laten groeien op het perceel.

Diksmuide heeft inmiddels ook info ingewonnen bij het Agentschap voor Natuur en Bos.  Daar kon vernomen worden dat de landbouwer in kwestie bij zijn verzamelaanvraag voor 2016 te horen zal krijgen dat het betrokken perceel Historisch Permanent Grasland (HPG) is via het Ecologisch Kwetsbaar Blijvend Grasland (EKBG).  Dat houdt volgens schepen Vanlerberghe in dat het perceel verplicht als grasland moet behouden blijven.  Er mag niet gescheurd of geploegd worden.  Maar de landbouwer kan wel tegen deze zienswijze in beroep gaan en dan is het koffiedik kijken hoe de landbouwadministratie hiermee zal omgaan.  Voor Kurt Vanlerberghe bestaat de mogelijkheid dat het perceel geschrapt wordt als HPG.  Toch zal actie verwacht mogen worden van betrokken landbouwer anders blijft het perceel op de kaart staan en kan hij dus niets anders dan er gras te laten groeien.

Maar voor SOS Kustpolders is het geduld al op.  Voor hen zijn er door de Vlaamse Overheid ondanks veel aanmaningen en ondanks de duidelijkheid van de inbreuk geen stappen ondernomen.  Vandaar deze nieuwe stap van SOS Kustpolders, de eerste juridische hogere stap tegen het vernietigen van beschermde en waardevolle poldergraslanden sinds de bescherming door de Vlaamse regering in november vorig jaar.  Voor Peter Bossu is deze uitzonderlijke vraag van SOS Kustpolders alvast duidelijk: wat is de zin van een bescherming van poldergraslanden als dezelfde overheid bij de eerste inbreuk niets doet.  Dit is voor Diksmuideling Bossu eveneens een duidelijk signaal aan het adres van minister Schauvliege voor haar mankend beleid rond de poldergraslanden en het gebrek aan respect voor handhaving rond natuur. (DLD)