Op maandag 27 november gaat in restaurant-tearoom Het Bourgondisch Schild in de Oostendestraat de openbare verkoop door van 14 woningen en een kapel in het centrum van Diksmuide, allen eigendom van de familie Vanden Weghe.  Van deze veelal bouwvallige huizen zijn er vijf gelegen in de Tuinwijk en 9 in de Rijkswachtstraat.  Ook de kapel (foto) bevindt zich in de Tuinwijk.  Deze huizen worden individueel verkocht, zodat een koper niet genoodzaakt is verschillende huizen samen te kopen.  Volgens deken Wilfried Jonckheere valt ook de verkoop van de kapel buiten de verantwoordelijkheid van de kerkraad, dit valt onder de bevoegdheid van de eigenaar, de familie Vanden Weghe.

Door Diksmuids notaris Hendrik Debucquoy, die zijn kantoor heeft aan de Parklaan, worden straks navolgende huizen openbaar verkocht : de nrs 46, 66, 68, 78 en 86 in de Tuinwijk en in de Rijkswachtstraat de woningen met de huisnummers 42, 45, 47, 50, 63, 71, 75, 76 en 79.
Alle huizen worden normaliter in 1 zitdag verkocht, op maandag 27 november dus. Er wordt geen instelprijs bepaald, maar er wordt wel van uitgegaan dat kandidaat-kopers zelf wel ernstige biedingen zullen uitbrengen.  Indien de prijs die voor een bepaalde woning is behaald, ontoereikend wordt geacht, kan op de zitdag van 27 november alsnog beslist worden om kandidaat-kopers toe te laten om binnen de 15 dagen na de zitdag toch nog een hoger bod uit te brengen van minstens 6.200 euro. Enkel indien dan zo’n hoger bod wordt uitgebracht, zal voor deze betrokken woning op maandag 29 januari 2018 een allerlaatste en definitieve zitdag worden gehouden. Volgens notaris Debucquoy kunnen kandidaat-kopers dus een tweede zitdag vermijden door op 27 november meteen hun hoogste bod uit te brengen.  Hiermee worden volgens hem derden ontmoedigd om in de daarop volgende 15 dagen alsnog 6.200  euro meer te bieden.  Hij maakt zich dan ook sterk dat een tweede zitdag onwaarschijnlijk wordt.
Alle woningen zijn vrij toegankelijk en zijn gelet op hun bouwvallige staat vrij te bezichtigen, zij het wel op eigen risico.  De kandidaat-kopers kunnen de bouw- en verbouwmogelijkheden van elke woning die allen in woongebied gelegen zijn,  raadplegen bij de dienst ruimtelijke ordening van Diksmuide die gehuisvest is in het administratief centrum aan de Heernisse.

Meer info over deze opmerkelijke verkoop zal binnen afzienbare tijd gepubliceerd worden op de website van de notaris.  Hiervoor klik hier. (DLD)