Tijdens de voorbije zomer werd Diksmuide geconfronteerd met een nieuwe fenomeen : de wormpjesweek. Het fenomeen verwijst naar de maden die opduiken in de restafvalcontainer tijdens de week dat het restafval niet opgehaald wordt. Volgens N-VA-raadslid Bert Laridon zorgt de omschakeling naar de tweewekelijkse ophaling tijdens de zomer voor geur- en dus ook wormpjeshinder. Vooral voor bewoners van appartementen is dit vervelend. Reeds bij de aankondiging van de omschakeling van een wekelijkse naar tweewekelijkse ophaling kreeg schepen van leefmilieu Marc Deprez (Idee Diksmuide) vragen hierrond. Maar toen heette het nog dat een terugdraaien van deze omschakeling niet meer mogelijk was, dat zou pas kunnen na een evaluatie bij het gebruik. Maar ondanks de hinder die men ondervindt tijdens de voorbije zomermaanden, vond schepen Deprez tijdens de jongste gemeenteraad dat de overgang van zak naar bak goed verloopt. En voor de maden, de wormpjes dus, de geuren en de vliegen heeft hij een aantal suggesties klaar liggen.

Voor raadslid Bert Laridon zorgen de problemen tijdens de zogenaamde wormpjesweek niet alleen dat menig burger het op zijn heupen krijgt, volgens de N-VA-er zorgt dit eveneens voor een stijgend aantal gevallen van sluikstorten. Vooral in de nieuwe Tuinwijkverkaveling die in aanleg is, moet men volgens hem vaststellen dat er meer sluikstorters aan het werk zijn.
Toch is dit voor schepen Deprez nog geen reden om, zoals sommige kustgemeenten binnen de IVVO-zone wel al ingevoerd hebben, tijdens de zomermaanden de tweewekelijkse ophaling tijdelijk terug te vervangen door een wekelijkse. Voor hem verloopt volgens de reeds gemaakte evaluatie de overgang goed en door het duurder maken van de zakken voor het restafval, wil men iedereen verder aanzetten om een bak te gebruiken. Een verband met een stijgend aantal sluikstorters is verder niet bewezen voor hem, het sluikstorten is reeds langer een probleem dat moeilijk uit te roeien is. En voor de bestrijding van de maden en vliegen in de bakken had hij enkele suggesties klaar liggen, al was de primeur hiervan niet voor de gemeenteraad. Deze liet hij verschijnen in het septembernummer van infoblad Yzersterk.
– plaats de bak niet in de volle zon en maak hem regelmatig schoon
– gooi afval in aparte, afgesloten zakken in de container
– vliegen houden niet van mottenballen. Hang ze in een netje of een lege wc-blokjes-houder in de container, of plak een exemplaar in het deksel van de container
– wikkel etensresten in wat krantenpapier
– laat de container regelmatig verluchten door het deksel wat open te zetten
– het vocht uit het afval zorgt voor vieze geuren. Leg wat stro of krantenpapier op de bodem van de container. Dit kan het vocht absorberen. (DLD)