Tijdens de 13de Nacht van de Geschiedenis laat het Davidsfonds op dinsdag 24 maart de 300ste verjaardag van het Barrièretraktaat van 1715 en de passage van de Hollandse troepen in de Westhoek belichten door historicus Dr. Klaas Van Gelder, een Diksmuideling die verbonden is aan de UGent en die ook oud-leerling is van het Sint-Aloysiuscollege.   Hij laat zien hoe de aanwezigheid van vreemde Hollandse troepen in de regio bij de plaatselijke bevolking niet alleen voor frustratie, maar ook voor onverhoopte kansen zorgde. Deelnemen aan deze geschiedenisnacht met Hollanders, die aanvangt om 20 uur in zaal Gerlacus van Ten Patershove kost 7 Euro voor niet-leden, houders van een Davidsfonds Cultuurkaart betalen 5 Euro, voor jongeren onder de 18 bedraagt de toegangsprijs 4,50 Euro.

Omstreeks 1700 waren de Zuidelijke Nederlanden een deel van een wereldrijk waar de zon nooit onderging. Hierover heerste de Spaanse koning, Karel II. Hij was klein van gestalte, epileptisch en impotent als gevolg van angstvallige inteelt door zijn Spaans-Habsburgse voorouders.  Zijn kinderloze dood in 1700 bracht een opvolgingsstrijd op gang die dertien jaar lang op wisselende fronten zou worden uitgevochten. Ook de Westhoek, het zo begeerde grensgebied van de Franse koning Lodewijk XIV, ontsnapte niet aan het oorlogsgeweld, dat pas in 1713 met de Vrede van Utrecht tot rust zou komen.
Twee jaar later werd het Barrièretraktaat gesloten. Dat verdrag gaf de Verenigde Provinciën, zeg maar de Noordelijke Nederlanden, het recht om in een aantal grensversterkingen als Fort Knokke (foto Knokkebrug), Veurne, Ieper en Nieuwpoort een garnizoen te legeren als barrière tegen een mogelijke Franse opmars.

Davidsfonds Diksmuide herdenkt deze driehonderdste verjaardag van het Barrièretraktaat met een lezing door historicus Klaas Van Gelder.
Info: Herwig Callewaert T: 051 50 18 48 of E: herwig.callewaert@skynet.be (DLD)