Vorige maand was er nog een consensus om een motie goed te keuren waarin werd opgeroepen om het budget voor ontwikkelingssamenwerking te verhogen.  Die motie werd toen voorgesteld door raadslid Marc Deprez (Idee2006) naar aanleiding van de schrijnende toestanden van de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee.  Maar ook nu raakte deze motie niet goedgekeurd want schepen Ramboer (SP.a-open) wenste, zowaar in een federale oppositietaal, daar nog 2 puntjes met een duidelijke politieke boodschap aan toe te voegen. Schepen Ramboer wil dat Diksmuide hiermee de federale regering aanmaant zo vlug mogelijk werk te maken van 0,7% aan ontwikkelingssteun en op z’n minst de budgetten terug brengt tot op de geindexeerde hoogte van de vorige legislatuur.  Daarnaast zou Diksmuide haar budget aan ontwikkelingssteun verhogen met 0,11 procent.  En dat is het percentage waarmee de ontwikkelingssteun op federaal vlak daalt.  Deze aangepaste tekst gaat nu opnieuw ter nalezing naar de verschillende politieke fracties zodat ze bij de volgende gemeenteraad opnieuw ter goedkeuring kan voorgelegd worden.  Tenzij ze door het federaal gekibbel verdwijnt in het politiek moeras.

En Marc Deprez lijkt een motie-specialist te worden want op de voorbije gemeenteraad bracht hij nog een nieuwe motie ter goedkeuring mee.  Hij wou de motie, over de instandhoudingsdoelstellingen van de programmatische aanpak van stikstof, die reeds op provinciaal vlak was goedgekeurd, ook door Diksmuide laten bekrachtigen.  Ook al heeft deze reglementering weinig gevolgen voor de Diksnuidse landbouw, op termijn kan dit wel zorgen voor gevolgen bij nieuwe beschermingsmaatregelen. Daarenboven zou een Diksmuidse bekrachtiging een teken van solidariteit zijn met land- en tuinbouwers in andere gemeenten die wel getroffen worden door deze nieuwe reglementering. Maar omdat de voorgestelde tekst niet overeenstemde met deze die door de provincieraad was goedgekeurd, verhuist ook deze motie naar de volgende zitting.  Burgemeester Laridon (CD&V) maakte wel de bedenking dat het niet de bedoeling kan zijn om voortaan alle provinciale moties ook nog eens te laten goedkeuren door de Diksmuidse gemeenteraad.

Katleen Winne (Idee2006) vroeg dan weer om een structurele inventarisatie op te maken van de potentiële Diksmuidse eenzamen.  Voor haar is daar nood aan in Diksmuide, zorgverstrekkers moeten een centraal aanspreekpunt kunnen hebben waar ze gevallen van eenzaamheid kunnen signaleren.  Maar voor schepen Bart Laleman (CD&V), die eveneens OCMW-voorzitter is, doet Diksmuide reeds voldoende op dit vlak.  Uiteindelijk verwees Bart Laleman deze discussie door naar de OCMW-raad.

Geven we nog mee dat maandagavond ook de verkoop van de Pervijse pastoriewoning werd goedgekeurd.  Diksmuide doet deze van de hand voor de prijs van 325.000 Euro. (DLD)