Gisteren raakte bekend dat heel wat gemeenten problemen hebben met de beveiliging van hun E-loket.  Ook het Diksmuids E-loket bleek tot de niet beveiligde te behoren.  Is er een gevaar voor de privacy van de gegevens van de Diksmuidelingen?  Volgens schepen Kurt Vanlerberghe moet echter alles genuanceerd worden.  De berichtgeving past volgens de schepen immers in een marketingcampagne van een beveiligingsfirma die samenwerkt met ondermeer de stad Antwerpen.  Maar het klopt wel dat het huidig E-loket van Diksmuide nog standaard werkt onder het moeilijker te beveiligen HTTP-protocol. Diksmuide heeft echter wel al een offerte gevraagd voor de omschakeling naar HTTPS dat wel zekerheden biedt op vlak van veiligheid. Dit was reeds in juni doorgegeven door burgemeester Laridon maar door de vakantieperiode zat daar wat vertraging op.  Schepen Vanlerberghe hoopt het voorstel eerstdaags te ontvangen.  Daarenboven kan men niet zomaar alle info uit de Diksmuidse bestanden plukken omdat deze opgeslagen zijn op de servers van haar leverancier en niet op deze van de stad zelf.

Schepen Vanlerberghe onderstreept verder dat Diksmuides websites draaien in de datacenters van haar leverancier wat er alvast voor zorgt dat niet alles zomaar kan gehackt worden. Webverkeer tussen inwoners en Diksmuides websites komt alvast niet binnen in het administratief centrum.  Verder zijn bedrijfsgevoelige gegevens zoals Cobra met de bestuursdocumenten, webmail en bedrijfsdata wel degelijk volledig beveiligd met HTTPS en/of firewall.
Voor alle zekerheid werd wel gevraagd om niet alleen het E-loket, maar ook de volledige website naar HTTPS om te schakelen, inclusief de sub-website van werken aan Diksmuide. Voor schepen Vanlerberghe is Diksmuide dan ook meteen volledig in orde.
Diksmuide lanceert binnenkort trouwens ook een nieuw E-loket. Daarvan heeft men nu al de zekerheid dat deze werkt via het beveiligde HTTPS-protocol.  Daarenboven wordt er ook gewerkt met de EID-login, het login van de identiteitskaart voor het automatisch afleveren van attesten. Volgens schepen Vanlerberghe is er daar dus een dubbele authenticatie zodat dit extra beveiligd is.
Het schepencollege hoopt tegen volgende week alle informatie en offertes te hebben zodat alle nodige beslissingen kunnen genomen worden tijdens de bijeenkomst van het schepencollege op woensdag. (DLD)