Leke staat al op de wereldkaart want via de Gazette van Detroit die in deze Leekse deelgemeente een vast redactieadres heeft, weten heel wat Vlamingen uit de Nieuwe Wereld dit dorp te vinden.  Maar Leke wordt komend weekend ook een heuse wereldstad want tijdens het Feest in het Dorp kan men er kennis maken met een pak landen.  Het centrum van dit grensoverschrijdend feest is OC Lecca.

Feest in het Dorp is een initiatief dat ieder jaar in twee Diksmuidse dorpen zijn tenten opslaat om een groots feest te organiseren. In samenwerking met de plaatselijke verenigingen organiseert Diksmuide een dag vol activiteiten voor jong en oud.  Het initiatief beoogt een aangename dag waarbij de dorpsbewoners en andere inwoners van Diksmuide de dorpen op een andere manier leren kennen.
In Leke kan men komende zondag 24 september vanaf 14 uur de wereld rondtrekken.  En dat gebeurt in samenwerking met toneelkring De Speye, Chiro Leke, 24 uren van Leke en KVLV die de bezoekers naar volgende landen laten gaan :

Japan
Sumoworstelen – doorlopend van 14 tot 18 uur – OC Lecca
Ben jij te vinden voor een partijtje lachen, gieren en brullen? Dan is sumoworstelen net wat jij zoekt! Kruip in het dikke sumopak, betreed de mat, breng de Japanse sumogroet en go!
Judo – van 14 tot 16 uur – OC Lecca
Maak kennis met deze Japanse zelfverdedigingskunst onder deskundige begeleiding van judoka Lauri Callaert. Judo die letterlijk vertaald staat voor “zachte weg” is een sport voor jong en oud waarin discipline en wederzijds respect centraal staan. Leer jezelf te verdedigen en je tegenstander te overmeesteren zonder slaan of schoppen.
Initiatie orgiami – doorlopend van 14 tot 18 uur – OC Lecca
Origami, de Japanse kunst van het vouwen van papier. Vergeet knip en plakwerk en maak kleine kunstwerkjes van een eenvoudig blad papier enkel en alleen door te vouwen. Van een simpele bloem tot een prachtige kraanvogel, in 3 of 18 stappen, na deze initiatie heeft origami geen geheimen meer voor jou.

Griekenland
Griekse fotobooth – doorlopend van 14 tot 18 uur – OC Lecca
Met een beetje hulp van toneelkring De Speye zie je er in 1, 2, 3 uit als een echte Griek! Leef je uit voor de foto en ga met een mooie herinnering aan Feest in het Dorp Leke naar huis.
Dansgroep Kalitsa – van 16 tot 18 uur – OC Lecca
Dansgroep Kalitsa is in de ban van de Griekse traditie en brengt speciaal voor jullie een demonstratie en initiatie van Griekse dans en muziek. De Sirtaki ken je ongetwijfeld al maar wat dacht je van hasapikos of de kochari?

Schotland
Higland games – doorlopend van 14 tot 18 uur – Tramstationstraat
Highland games zijn een eeuwenoude traditie die tegenwoordig vooral gekend zijn om hun hoge amusementsgehalte. Je hoeft echt geen superman of powerwomen te zijn voor een partijtje touwtrekken of boomstamgooien. Een goede “Yell” om je clan aan te moedigen volstaat!

Frankrijk
Fietstaxi’s en gekke fietsen – doorlopend van 14 tot 18 uur – van OC Lecca naar de Tramstationstraat
Een variatie van fietsen staan klaar om je van de ene naar de andere bestemming te brengen. Van een riksja tot gocarts en gekke fietsen.
Spacebike – doorlopend van 14 tot 18 uur – Tramstationstraat
Trap jezelf…de lucht in! Deze unieke spacebike zorgt voor een onvergetelijke fietservaring. Daag je vrienden uit om zo snel mogelijk helemaal over kop te gaan met deze fiets! Onmogelijk? Nee, met kracht en doorzettingsvermogen lukt dit iedereen. Wie wil er nu geen looping maken van 7 meter hoogte? Spanning en sensatie gegarandeerd!

Grensoverschrijdend
Bar met lekkernijen – OC Lecca
Proef van lekkers uit Frankrijk, Japan, Schotland en Griekenland in de wereldbar. Zowel een drankje als een hapje kun je verkrijgen tijdens je reis rond de wereld waardoor je zeker niet met dorst of honger hoeft deel te nemen aan één van de leuke activiteiten.
Wijndegustatie – 14, 15, 16 en om 17 uur – OC Lecca
Over geuren, kleuren en valt niet te discussiëren, horen we vaak zeggen. Maar de smaken van enkele lekkere wijnen staan tijdens “Reis rond de wereld in Leke” wel open voor jullie mening. Laat je smaakpapillen kennismaken met enkele wereldwijnen onder deskundige begeleiding van sommelier Bram Lemmens.
Optreden “Donder in ’t hooi” – 18.30 – 20.00 uur – OC Lecca
Deze West-Vlaamse groep speelt sinds 1996 eigenzinnige folk. Musiceren is als eb en vloed, nemen en geven, zoeken, ontdekken, groeien, openbloeien, steeds opnieuw, zoals de vier seizoenen. Deze muzikanten leven zich vooral uit in de verscheidenheid aan tal van instrumenten. Samen bespelen ze zo’n 18-tal instrumenten wat voor een unieke afwisselende sound zorgt. (DLD)