Sinds 1 december is Klimop de eerste Vlaamse school voor buitengewoon onderwijs die de titel van oudervriendelijke school mag voeren.  Een titel waarop men aan de Pluimstraat terecht fier is want het behalen van dit label na enerzijds het invoeren van het M-decreet en anderzijds het feit dat de vriendenkring amper 2 jaar bestaat, lag niet voor de hand.  Voor voorzitter van de vriendenkring Jozef Boone geeft deze erkenning alvast de kracht om op hetzelfde elan door te gaan.  Donderdagnamiddag 17 december wordt dit label officieel overhandigd.

Het label “Oudervriendelijke school” is een initiatief van de drie ouderkoepels dat ondersteund wordt door het departement onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.  Op basis van een schoolbezoek en een ingediend dossier, dat in Klimop door 95 procent van de ouders werd ingevuld, beoordeelt een onafhankelijke commissie of een school oudervriendelijk is.  Volgens dat doorlichtingsteam ademt de hele school betrokkenheid uit, zelfs van zodra je nog maar enkele meters binnen bent.  De commissie stelt dit nog maar zelden te hebben meegemaakt. Vooral het feit dat directie en team ouders toelaat om zo aanwezig te zijn in de school was voor hen opmerkelijk.

De vriendenkring zorgde er mede voor dat de speelplaats een rustige ruimte bij kreeg voor kinderen die de drukte van de speelplaats niet aankunnen.  Daarnaast springt men ook bij op de spaghetti-avond, de kerstdrink, de klusjesdag of het kip-en-rib-festijn.
Vriendenkringvoorzitter Jef Boone beaamt de goede samenwerking tussen vriendenkring en school.  Mede hierdoor kregen, met de opbrengst van alle activiteiten, de leerlingen uit de Br-Auti-klas (de brugklas en kinderen met autisme) fietsen en fietshelmen waarmee ze binnenkort hun vaardigheden in de praktijk kunnen uitoefenen op de openbare weg.  Tenslotte krijgt de vriendenkring ook een plaatsje op de website van Klimop (klik hier) en in het Klimoppertje, het tijdschrift dat met het kerstrapport en op het einde van het schooljaar wordt meegegeven met de ouders.

Voor voorzitter Jef Boone zorgt het betrekken van de ouders bij de werking van de school er ook voor dat kinderen een extra stem krijgen in de school, wat op zijn beurt ten goede komt van het kind.

Klimop mag deze titel gedurende drie schooljaren voeren.  (DLD)