Vorige week vrijdag keurde de Vlaamse regering definitief de kaarten en het besluit voor de bescherming van de poldergraslanden goed.  Alleen was het niet duidelijk waar deze graslanden nu juist lagen.  Het was immers zoeken naar de kaarten.  Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos kan men nu terecht voor de overzichtskaarten met de beschermde poldergraslanden.   Men kan hiervoor doorklikken naar www.natuurenbos.be. Intussen hebben de gemeentebesturen ook papieren versies ontvangen zodat de kaarten ook daar ter inzage liggen.

En er is nog meer nieuws van het kabinet van minister Joke Schauvliege (CD&V) want volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (SP.a) uit Bredene wordt de oude stortplaats aan de Rapestraat in de Woumense broeken (foto) nog niet onmiddellijk geruimd.  Tijdens een zitting van de Diksmuidse gemeenteraad had raadslid Marc Deprez (Idee2006) reeds melding gemaakt van deze tikkende tijdbom, die ligt midden een natuurgebied én een drinkwaterwinningsgebied.  Toen was er de stille hoop dat deze stortplaats eerlang zou geruimd worden temeer minister Schauvliege enige tijd terug nog stelde dat Vlaanderen de komende jaren oude stortplaatsen zou ontginnen en de kost daarvan zou financieren met het te gelde maken van het soms waardevol afval dat er gestort is. Maar uit het antwoord van de minister op een parlementaire vraag van de Bredense volksvertegenwoordiger blijkt nu dat er op vandaag nog geen inventaris bestaat van de zowat 2.000 oude stortplaatsen die Vlaanderen rijk is.  Ook niet van deze, zoals het Woumens stort in de Rapestraat, die in of nabij een kwetsbaar of waardevol gebied liggen.  Evenmin is op vandaag bekend wat de samenstelling is van het gestorte afval of welke preventieve maatregelen er kunnen genomen worden.
De alarmkreet vanuit de Diksmuidse gemeenteraad werd dus al overgenomen door het Vlaams parlement.  Maar het is nu wachten op de daadwerkelijke reactie van minister Schauvliege.  Er werd aan haar alvast voorgesteld om de stortplaats aan de Rapestraat uit te kiezen als testcase vermits deze pal aan de IJzer ligt en nabij een drinkwatergebied, een EU-Vogelrichtlijngebied en een overstromingsgebied. (DLD)