RoBie Van OutryveRoBie en Noëlla Van Outryve zetten een maand lang de deur van hun galerij Montanus.5 wijd open.  Nu RoBie 70 is geworden wil hij de kunstliefhebbers een in-kijk geven in zijn kunstleven want met de tentoonstelling “In-kijk” wil hij werk uit zijn vroegere periodes in dialoog brengen met recente schilderijen.  De tentoonstelling is tot 9 juni doorlopend én vrijblijvend te bezoeken op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10 u en 18 u.  En voor wie dit niet past, men is er ook altijd op afspraak welkom.

Galerij Montanus.5, in de gelijknamige Montanusstraat, is niet alleen Diksmuides centrum voor actuele kunst, het is ook zowat het moederhuis voor actuele kunst want hoeveel jonge talenten konden daar niet hun eerste stappen zetten in de kunstwereld.  Maar voor de 70ste verjaardag van RoBie maakt dat jong kunstenaarsgeweld nu eventjes plaats voor de “oude” meester.  RoBie en Noëlla zorgden voor een sabbatjaar in Montanus.5 zodat RoBie de volledige ruimte ter beschikking had om in dialoog te kunnen gaan met zijn vroegere periodes.
Het resultaat van dat sabatjaar is zowat een hommage geworden aan het jeugdwerk van de Franse schilder Alfred Manesier die ondermeer de baai van de Somme in Frankrijk als een beklijvende plek voor zijn ontluikend kunstenaarsschap koesterde.  En is  dat nu net niet ook de plaats die RoBies schilderkundig denken en doen sterk heeft beïnvloed.

Maar in Montanus.5 is er ook plaats gemaakt voor het prille begin van de kunstenaar RoBie Van Outryve die de schilderskunstwereld ontdekte via zijn oom, wijlen Gustave Schallier, een betere zondagschilder zoals kunsthistorica Els Vermeersch hem omschreef op de vernissage van In-kijk.  Daarnaast vindt men er ook de eerste ontmoeting met Hedwig Spelliers, de in Diksmuide geboren dichter.  En er kan zelfs ook eventjes gegluurd worden in het liefdesleven van RoBie en zijn vrouw Noëlla want zijn eerste liefdesbrieven behoren ook al tot zijn oeuvre.  Want inderdaad, deze liefdesbrieven waren niet opgebouwd uit letters en woorden maar waren evenzeer kleine kunstwerkjes.

In-kijk is een boeiende tentoonstelling maar mag zeker geen eindpunt zijn voor Montanus.5, zo vond cultuurschepen Karline Ramboer op de vernissage.  Maar met dochter Anne is de kunstopvolging alvast verzekerd binnen de familie Van Outryve, zo stelde burgemeester Lies Laridon die de tentoonstelling voor geopend verklaarde.

Meer info : www.montanusvijf.be of T: 051/504.824. (DLD)