Na enkele weken uitstel door de te drassige staat van de ondergrond, kon het nieuwe Galileibos dan uiteindelijk toch aangeplant worden. Het bos staat op een 1,37 hectare groot terrein, en ligt aan de gelijknamige Galileistraat, een zijstraat van de Oostendestraat. Deze heeft ook een wandel- en fietsverbinding met de Beerstblotestraat langs de IJzer. Het bos zelf kwam tot stand door een samenwerking van de familie Vanoverschelde-Nevejan en de lokale Rotary Diksmuide 86XX club. Daarnaast kreeg men ook nog steun van Boomverzorging Günther en Tuinaanleg Provoost-Ostyn, Eurotrading Mortier. Voor het nieuwe Galileibos werden 3100 bomen en struiken aangeplant.

Het bos bestaat uit 2 zones, omringd door een schapenweide. De buitenste zone bestaat uit diverse laag groeiende struiken en bomen, zoals rozen, meidoorn, prunus, hazelaar en vlierbes.
Het doel van de buitenste rand is om als voedingsbron te dienen voor insecten en vogels. Maar meteen kan ze ook de biodiversiteit stimuleren.

In de binnenste zone van het bos is een divers areaal van inheemse bomen aangeplant, zoals de zwarte els, popelier en diverse soorten wilgen. Over een 5-tal jaar zal het bos al voldoende gegroeid zijn om opengesteld te worden voor de scholen voor lessen Natuur en Bos en voor het bredere publiek tijdens initiatieven als de Dag van het Bos en de Dag van de Natuur. (DLD)