Het is gebeurd! Op donderdag 18 april kon Natuurpunt de geboorte melden van het eerste jong van het zeearendenkoppel Paul en Betty.  En mogelijks komt daar in de komende uren of dagen zelfs een tweede jong bij.  En hun namen zijn intussen ook bekend : Gloria en Guido.  Iedereen is welkom om op kraambezoek te gaan in de Blankaart. Maar momenteel kan men nog geen kuikens zien, daarvoor zijn ze nog te klein. Enkel de ouders zijn zichtbaar op het nest. Natuurpunt doet dan ook de oproep om op de paden te blijven en de ingestelde perimeter te respecteren.

Conservator Guido Vandenbroucke doet zijn relaas over wat toch een primeur is voor België : “Vandaag (donderdag nvdr) merkte ik ineens een verandering op in het voedergedrag van de zeearenden. Ze begonnen duidelijk eten te geven met hun snavel naar beneden. Je merkt dat er leven gekomen is in het nest. Ook de houding van de zeearenden op het nest is veranderd. Ze zitten veel hoger, wat standaard gebeurt als er een jong is. We kunnen dus concluderen dat er een kuiken geboren is. Een primeur voor België! Mogelijk komt er zeer binnenkort ook nog een tweede. De tijd zal uitwijzen hoeveel kuikens er geboren worden. We wachten in spanning af.”

Hun namen zijn dus intussen ook bekend. De voorbije dagen heeft Natuurpunt een stemming gehouden over de mogelijke namen voor de zeearendjes. En het publiek heeft met een overduidelijke meerderheid gekozen voor Gloria en Guido. Gloria verwijst naar het glorierijke moment voor De Blankaart en Guido is de naam van de huidige conservator Guido Vandenbroucke. Om het zeearenden-gezinnetje alle rust te gunnen vraagt Natuurpunt om bij een kraambezoek op grote afstand van het nest te blijven. Ze heeft een kaart verspreid met alle punten vanwaar het nest te zien is. (zie hieronder). Ook het gebruik van drones blijft verboden. (DLD)

Foto boven : Ronny De Malsche