Jeugdschepen Marc De Keyrel mocht zaterdag in het VTI, in de rand van de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond, de geboorte aankondigen van het Diksmuids Huis van het Kind.  Dat wordt voorlopig geen fysiek huis maar wel een samenwerkingsorganisatie waarmee Diksmuide kansen wil bieden aan ouders, opvoeders, kinderen en jongeren zich optimaal te ontwikkelen.  Het Huis van het Kind wordt gebouwd op drie pijlers: de preventie gezondheid, opvoedingsondersteuning en sociale ontwikkeling.

In 2014 heeft de Diksmuidse jeugddienst ingetekend op de oproep van Kind & Gezin Vlaanderen om een gemeentelijk Huis van het Kind te vormen.  Diksmuide kreeg de erkenning zodat ze in 2015 kon starten met de oprichting.  Intussen is men de figuurlijke “9 maanden” verder en was zaterdag Diksmuides Huis van het Kind klaar om geboren te worden met de goede zorgen van “verloskundige” Patrick Desmidt die vanuit de preventiedienst van het OCMW Diksmuides Huis van het Kind gestalte gaf.  Maar dat betekent meteen ook dat het nu verder kan ontwikkelen en verfijnen want een Huis van het Kind is nooit af, het moet steeds blijven open staan om in te spelen op wensen of noden van gezinnen, ouders, opvoeders en vooral kinderen en jongeren.
Voorlopig komt er geen fysiek Huis van het Kind, wel wordt er gewerkt met een 4-tal contactpunten waar men terecht kan voor vraagverheldering, informatie en doorverwijzing.  Dit kan rond thema’s als gezondheid bij kinderen, opvoedingstips of ondersteuning, het aanbod van socio-culturele activiteiten voor gezinnen en kinderen-jongeren, het wegwijs geraken in voordelen zoals aanvragen van studiebeurzen.  De vier antennepunten zijn de jeugddienst van Diksmuide (Koning Albertstraat 24), het Sociaal Huis (IJzerheemplein 4), Kind & Gezin (Esenweg 191 A) en kinderdagverblijf Prutske (Oostendestraat 9A). Daarnaast wordt er samengewerkt met verschillende diensten en organisaties, zowel professionele als vrijwilligerswerkingen.  Dat zijn ondermeer Pleegzorg en de Gezinsbond.

Naast informatieverstrekking en hulpverlening wil het Huis van het Kind ook inzetten op diverse activiteiten als voordrachten rond opvoeden, kennismaking met methodes ervan en workshops waarbij ontmoeting en ontspanning voorop staan.  Men denkt hierbij aan babymassage, hoe omgaan met kinderen die anders zijn, … Tenslotte wil het Huis van het Kind ook een coördinerende rol spelen en derden-organisaties steunen in hun activiteiten of bij hiaten de rol van organisator op zich nemen.

Contactmail van het Huis van het Kind : huisvanhetkind@stad.diksmuide.be (DLD)