fakkel_zwarte_achtergrondDiksmuide zoekt 2.400 fakkeldragers.  Zij moeten helpen om op vrijdag 17 oktober de frontlinie tussen Nieuwpoort en Ploegsteert met fakkels te verlichten.  Niet minder dan 8.750 fakkeldragers zullen dan de frontlinie, zoals die tot stand kwam in het najaar van 1914 na de onderwaterzetting oplichten.   Overigens zagen 100 jaar geleden de verschillende troepen aan het front ’s nachts ook enkel de lichtjes van de vijandelijke tegenpartij.  Naast deze frontlinie van licht zullen er in de negen betrokken steden en gemeenten ook artistieke vuurinstallaties worden opgesteld.  Dat zal ondermeer gebeuren aan de IJzertoren.  Tenslotte zal ook de ‘Namenlijst’ van de 600.000 slachtoffers die vielen op Belgische bodem, geprojecteerd worden op ondermeer de IJzertoren.

Lichtfront ’14, een organisatie van de provincie West-Vlaanderen onder de noemer Gone West waar ook de Diksmuidse muziekclub 4AD mee in participeert, zal in zijn geheel zorgen voor een diep reflectief moment, waar de aandacht volledig gaat naar alle slachtoffers van het conflict.
Het wordt dus een uniek project waaraan iedereen kan deelnemen.  Men zoekt 2 soorten vrijwilligers voor ‘Lichtfront Diksmuide 2014’:  In eerste instantie zoekt men ‘organisatorische’ vrijwilligers die zich dienen aan te melden bij Pieter Kint van de Diksmuidse toeristische dienst.  Onder die ‘organisatorische’ vrijwilligers zoekt men allereerst 120 deelzoneverantwoordelijken die elk op zich verantwoordelijk zullen zijn voor ongeveer 20 fakkeldragers per deelzone.  Daarnaast zoekt men ook nog 12 parkeerwachters en 12 stewards voor de veiligheid.  Alle ‘organisatorische’ vrijwilligers worden eveneens verwacht op vrijdag 27 juni voor de generale repetitie in Heuvelland.  Men kan zich aanmelden voor 15 mei bij Pieter Kint van de Diksmuidse toeristische dienst, Grote Markt 28 te Diksmuide, mail : pieter.tkint@stad.diksmuide.be

Maar de grootste groep zijn wel de 2.400 fakkeldragers die de Diksmuidse frontlinie moeten vormen. Deze kunnen zich rechtstreeks registreren op de provinciale website www.gonewest.be/lichtfront. (DLD)