Komend weekend wordt Diksmuide een paradijs voor wandelaars en fietsers.  Wandelaars zullen niet alleen aan hun trekken komen tijdens Wandelrijk waarbij men Sint-Jacobskapelle ontdekt, men kan ook met Ruimte op stap gaan naar de IJzermonding en tenslotte is er nog op zaterdagavond het stadstoertje waarbij men Diksmuide op een andere manier kan ontdekken.  Maar ook fietsen staat dit weekend op het programma.  Zaterdagnamiddag gaat men fietsend de omgeving van het natuurreservaat De Blankaart ontdekken waarbij men tussendoor kan genieten van streekeigen lekkers.

Dit jaar staat ‘Wandelrijk’ in het teken van de Charmante Dorpen.  De individuele wandelaar kan genieten van zondagse themawandelingen onder begeleiding van een gids.  Komende zondag vertrekt men om 14 uur aan de kerk van Sint-Jacobskapelle.  Tijdens een 4 uur durende wandeling gidst André Gysel de deelnemers door “zijn” dorp dat tijdens de eerste wereldoorlog door de Duitse artillerie van de kaart werd geveegd.  Maar ooit had dit dorp als zelfstandige gemeente zijn eigen bestuur, pastoor en school.  Toch telde het nooit meer dan 200 inwoners.  In Sint-Jacboskapelle praat op vandaag de stilte er met de polders.  Maar van hieruit vertrekken ook pelgrims (foto) te voet of per fiets naar die andere Sint-Jacob in Spanje, naar Santiago de Compostella.  De deelname aan deze wandeling van 6 kilometer is gratis.

Ruimte zal dan weer zijn verkenning van Nieuwpoort-aan-Zee verder zetten. Na de erfgoedwandeling, zowel landschappelijk als bouwkundig, aan de westelijke kant van de IJzer, volgt zondag een kennisneming van de oostelijke kant van de IJzermonding. Van nature is het landschap van dezelfde aard en heeft het dezelfde volgorde: duin en polder. Maar de vormgeving, de invulling ervan is totaal anders. Er is de jachthaven, de grootste van Noord-Europa. Er is het natuurreservaat “De IJzermonding” (met kijkplaatsen en een kijkhut om, af en toe, een zeehond  of een typische zeevogel te spotten, al of niet met verrekijker). Er is het Militair Domein, gekend onder de naam “het Kamp van Lombardsijde”. En er is tenslotte de tuinbouw in de polder. Kortom een bonte mengeling van natuur en cultuur aan zee, nog steeds op zoek naar een gezond evenwicht…  En wellicht als toemaatje, een overvaart naar het Prins Mauritspark om er de Slag bij Nieuwpoort (2 juli 1600) te situeren.
Ruimte spreekt voor deze wandeling af op zondag om 14 uur in de Bortierlaan aan het Diksmuids station waar er afspraken kunnen gemaakt worden voor carpooling.  In Nieuwpoort is het vertrek van de wandeling gepland om 14.30 u in de Halvemaanstraat 2a nabij restaurant De Vierboete.  Godfried Vandenberghe zorgt voor de begeleiding.  De deelnameprijs is 2 Euro per persoon met een maximum van 5 Euro per gezin.

En dan is er zaterdagavond nog het stadstoertje.  Daarbij kan zowel de toerist als de Diksmuideling genieten van een gegidste wandeling in Diksmuide zelf.  Men vertrekt voor deze 2 uur durende wandeling om 17.30 u aan de dienst voor toerisme.  Deze stadstoertjes worden herhaald iedere eerste en laatste zaterdag van de maand tot en met oktober.

En zaterdagnamiddag is er tenslotte nog Fietsrijk dat dit jaar als thema “Vreemde Vogels” meekrijgt.  Hiervoor trekt men naar de omgeving van het natuurreservaat de Blankaart.  Enerzijds wordt er verwezen naar de rijkdom aan trekvogels in de IJzervallei, anderzijds naar de Eerste Wereldoorlog waarbij tal van soldaten met vreemde nationaliteiten meevochten aan het IJzerfront. Onder begeleiding van een gids fietst men doorheen dit prachtige landschap.  Op diverse stops leert men verder heel wat bij over de natuurwaarden en het frontleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Bovendien kan men onderweg ook nog genieten van streekeigen lekkers.  Hiervoor wordt er onder andere aan De Boot (onderweg) en hoeve De Speelman (laatste stop) halt gehouden.  Men vertrekt aan de toeristische dienst op de Grote Markt om 14 uur.  De deelnameprijs is 8 Euro, contant te betalen bij het vertrek.  De afstand bedraagt ongeveer 28 kilometer en de thuiskomst is voorzien rond 18 uur. (DLD)