Ook dit jaar is het festival Ten Vrede niet alleen goed voor een leuke brok muziek en een pakkende heerlijke sfeer aan de voet van de IJzertoren, Ten Vrede is dit jaar ook opnieuw een festival waar artiesten, medewerkers, organisatie en publiek stil staan bij alle vormen van oorlog en geweld, vroeger én nu.  Dit jaar focust het festival verder, samen met Toerisme Vlaanderen en Gone West, op het universele thema ‘Sterke vrouwen in de Groote Oorlog’. Thema’s als kunst, politiek, verzorging, … worden gelinkt aan de hedendaagse problematiek.  Een reeks straffe dames siert dan ook dit jaar de affiche van Ten Vrede en het podium in de festivaltent.

Bij Gone West, het WOI-herdenkingsproject van de Provincie West-Vlaanderen, legt men de focus op ‘De zijkant van de Oorlog’, een project dat de spotlights richt op een reeks markante vrouwen in het hart van de eerste wereldoorlog.  De provincie beslist dan ook om op het festival ten Vrede twee vooraanstaande en invloedrijke artiesten te programmeren op vrijdag 9 september: Trixie Whitley en Intergalactic Lovers.  De deuren gaan op vrijdag open om 19 uur en kaarten kosten in voorverkoop 20 euro en aan de deur 25 euro.  Voor het programma op vrijdag: klik hier.

Op zaterdag opent het festivalterrein om 14 uur.  Dan kan jong en oud terecht bij Cie Hoetchatcha die Circuscomedy brengt.  Zij brengen ook om 16 uur nog de Circusboerderij met Circodroom.  Om 16 uur maakt dan ZuleMax zijn opwachting.  Een uurtje later is het de beurt aan de ambassadrice voor het Festival Ten Vrede.  En dat is dit jaar Lieve Blancquaert die een lezing plant over de onderwerpen die indruk maken op haar (gevoels)leven.   Ook om 17 uur wordt de bedevaartweide ingenomen door Chiro West-Vlaanderen.  Deze jongeren passeren ook om 19.20 uur nog eens de revue.
Om 18 uur mag Fatoumata Diawara, de Malinese vredesactiviste en één van de grootste Afrikaanse talenten van de laatste jaren op het podium.  Zij wordt om 21 uur gevolgd door de 16-jarige Emma Bale die al 3 nominaties voor de Mia’s op zak heeft.  Om 22.15 uur is het de beurt aan Lady Linn and her Magnificent Seven.  En op zaterdag wordt er om middernacht afgesloten met Ellen Foley die al twee wereldhits scoorde als solo-artieste.  Op Ten Vrede brengt zij ondermeer een “special peace song”.

De laatste dag van Ten Vrede start om 12 uur met de Welpenworp vanop de IJzertoren.  Vervolgens maakt opnieuw Cie Hoetchatcha zijn opwachting.  Zij zijn er trouwens ook nog om 14.30 uur.  Om 13 uur is er ook nog Meneer Zee met ‘Er was eens’.
Om 14.30 u komt Liesbeth List op het podium, de grootste en meest gerespecteerde chansonnière die Nederland ooit gekend heeft.  Om 16 uur is het de beurt aan Scala en de Kolacny Brothers die voor Ten Vrede naast hun repertoire nog extra exclusieve nummers spelen.  Het muzikaal en theaterproject “Vrouwen in de voorlinie” wordt om 17.30 uur voorgesteld en om 19 uur komt dan Axelle Red Ten Vrede 2016 afsluiten.

Tenslotte is er ook nog de Vlaamse Vredesweek waarbij er een expo loopt in het Museum aan de Ijzer in de IJzertoren rond het thema “Kies voor vrede, ontwapen Oost-Congo”. Al meer dan 20 jaar is het onveilig in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Af en toe escaleert de situatie tot een open oorlog. De bevolking in Oost-Congo wil eindelijk in vrede leven. Zonder het geweld van rebellengroepen.  Ondanks alles laten veel mensen in de regio de hoop niet varen. Zij bouwen elke dag aan vrede. Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen werken hieraan mee, in nauwe samenwerking met lokale partners. Deze partners hebben projecten die inzetten op ontwapening en re-integratie van gewezen rebellen, met goede resultaten. Zij illustreren dat concrete geweldloze stappen kunnen leiden naar duurzame vrede. Deze tentoonstelling is te bezoeken op vrijdag en zaterdag tot 22 uur, op zondag tot 18 uur.

Voor zaterdag en zondag zijn er dagtickets te koop maar men kan ook opteren voor een weekendticket die evenwel enkel geldt op zaterdag en zondag.  Voor meer info verwijzen we naar de site www.aandeijzer.be (DLD)