De voormalige kerk van Lampernisse kreeg destijds een herbestemming als urnenbegraafplaats en ontmoetingsplaats voor het dorp. Maar 600.000 euro aan investeringen later is er slechts één urne bijgezet in de urnenbomen, zo kon maandagavond op de Diksmuidse gemeenteraad vernomen worden van N-VA-raadslid Koen Coupillie. Als men weet dat een mausoleum wordt omschreven als een vrijstaand gebouw om de kist of de as van een overledene te herbergen, dan wordt deze voormalige kerk van Diksmuide hierdoor zowaar een mausoleum. Een uniek mausoleum voor nog een andere reden want de toren van het mausoleum krijgt in het najaar een uitkijkpost waar men een blik op de komgronden van Lampernisse kan werpen.

Intussen blijft Diksmuide ook verder zoeken naar een herbestemming voor de kerk van Oudekapelle. En die zoektocht blijft volgens bevoegd schepen Martin Obin (CD&V) zeer moeizaam lopen. Plannen om het gebouw dienst te laten doen als opslagplaats voor verenigingen kreeg alvast weinig bijval door zijn moeilijke bereikbaarheid voor het laden en lossen van materialen. Daarnaast zou de staat van het gebouw ook al te wensen overlaten wat daarenboven ook nefast is voor de nog aanwezige schilderijen. Vooralsnog is een verkoop nog niet aan de orde. In Kaaskerke heeft deze verkoop nochtans gezorgd dat men plannen heeft om in en rond de voormalige kerk wooneenheden te bouwen zodat men er een dorpserf creëert.
Intussen bleek tijdens de gemeenteraad ook dat de kerkelijke overheid in 2022 de riem heeft aangespannen.

Zo werd 12.600 euro minder uitgegeven voor de erediensten en kleine onderhoudskosten werden niet uitgevoerd wat een besparing opleverde van 31.000 euro die grotendeels de gestegen energiefacturen compenseerde. En ook op administratie werd bespaard. Tenslotte bleven ook de gedane investeringen binnen de voorziene enveloppe. Daarmee werden werken aan de kerken van Leke, Oostkerke en Keiem betaald. Tenslotte werden nog voor 10.000 euro aan dringende herstellingswerken uitgevoerd aan de Esense kerk. Dit werd, net als werken aan de Beerstse kerk, gefinancierd met middelen uit het eigen kerkelijk patrimonium.
Er werden geen boekhoudkundige maneuvers in de jaarrekeningen van 2022 vastgesteld zodat N-VA zijn eerder gestelde vraag om deze bevoegdheid te onttrekken aan schepen Martin Obin niet meer herhaalde. (DLD)