Diksmuides gezondheid baart zorgen. Vooral op vlak van economie is er werk aan de winkel. Dat blijkt toch uit een studie die De Tijd publiceerde waarin ze de evolutie van de Vlaamse gemeenten tijdens de voorbije jaren toonde. En in dit lijstje neemt Diksmuide de niet benijdenswaardige 280ste plaats op 288 Vlaamse gemeenten in. Toch is burgemeester Lies Laridon hoopvol. Dat bleek toch op de recente informatieavond voor de vertegenswoordigers van het toerisme en de lokale economie. Daar stelde ze Diksmuides remedies voor die het economisch tij moeten keren.

In 2022 keurde de Diksmuidse gemeenteraad hiervoor al een strategisch commercieel plan goed dat vooral de detailhandel als essentiële economische sector ziet. Naast het toerisme zijn vooral een ruimer winkelaanbod en de aanpak van de leegstand hierin speerpunten. Voor dit laatste is een stedenbouwkundige verordening in opmaak die verbiedt om in het kernwinkelgebied handelspanden om te zetten naar woongelegenheden. Dat gebied wordt gevormd door de Generaal Baron Jacquesstraat, de Schipstraat, het Italiëplein en de Breyne Peelaertstraat tot aan het Vrijheidsplein. Maar nu reeds krijgt men in ondermeer de Generaal Baron Jacquesstraat geen toestemming meer om van winkels woningen te maken. Voor Lies Laridon moet men als beleidsmaker dergelijke beslissingen durven nemen die op lange termijn hun vruchten moeten afwerpen. Daarnaast verwees ze ook naar het winkelcentrum in de Esenweg dat straks, via de nieuw aan te leggen tunnel onder de spoorweg bij het station, zal verbonden worden met het centrum van Diksmuide.

Opvallend, er werd met geen woord gerept over het nieuw winkelcentrum dat in de Woumenweg komt. Nochtans wordt ook dat een belangrijke factor voor Diksmuides economisch weefsel. Daarbij is het voor de invulling uitkijken naar de reactie van zelfstandigenorganisatie Unizo. Eerder had ze zich al hevig verzet tegen de komst van supermarkt Jumbo, ook in de Woumenweg. In 2021 stelde toenmalig voorzitter Philippe Libeert nog dat het stichten van handelszones buiten de kern een negatieve invloed heeft op de handel in het centrum waar hierdoor de leegstand in de hand wordt gewerkt. Toen werd dit Diksmuids beleid nog als hypocriet omschreven. Daarnaast had ze toen ook vragen bij de komst van een bijkomende supermarkt waarvan Diksmuide er al zes heeft. Uit een door het stadsbestuur bestelde studie was immers reeds gebleken dat Diksmuide met 6 vestigingen er al eentje teveel heeft. Of het vernieuwd Unizo-bestuur nog steeds achter dit standpunt staat, wilde ze noch bevestigen, noch ontkennen. (DLD)