Voor het herstel van de Diksmuidse kerken werd voor de zes jaren van de huidige bestuursperiode een enveloppe voorzien van 1,5 miljoen euro. Maar op de voorbije gemeenteraad stelde Vooruit-raadslid Kurt Vanlerberghe dat de kostprijs van de voorziene werken aan de kerken van Beerst, Keiem en Oostkerke nu reeds zijn overschreden. Daarnaast zouden ook de werken aan de kerk van Pervijze meer kosten dan begroot. En die werken wil het Centraal Kerkbestuur nu met een boekhoudkundig trucje financieren met fondsen uit het volgend meerjarenplan dat pas in 2026 zal toegekend worden. Onbegrijpelijk voor hem. En ook voor N-VA-raadslid Koen Coupillie mag deze factuur niet doorgeschoven worden naar de volgende generatie. Omdat schepen Martin Obin (CD&V) deze discussies uit de weg gaat, vroeg hij om deze bevoegdheid van schepen Obin aan iemand anders te geven.

In het verslag van de Centrale Kerkraad staat te lezen dat meerwerken, die niet voorzien zijn in het huidig meerjarenplan, voorlopig zullen betaald worden met geld van het eigen kerkelijk patrimonium. Het zal op een dergelijke wijze geboekt worden dat het kan terugbetaald worden uit het volgend meerjarenplan. Niet alleen het ontbreken van een formeel protest door de schepen tegen deze werkwijze was een doorn in het oog van raadslid Vanlerberghe, hij vroeg zich ook af of het huidig stadsbestuur zich al had geëngageerd voor de financiering van de kerken tijdens de volgende bestuursperiode. Maar dat werd in alle toonaarden ontkend door schepen Obin die stelde dat hij wel had geprotesteerd tegen deze werkwijze, al zat hiervan geen bewijs in het dossier. Daarnaast had hij de Centrale Kerkraad verzocht om hetzij budgetten van de ene kerk naar de andere over te dragen, hetzij werken uit te stellen. Verder bleef hij er maandagavond van overtuigd dat mits onderlinge verschuivingen tussen de verschillende kerkfabrieken alle investeringen zullen kunnen betaald worden binnen de voorziene enveloppe. Daarnaast onderstreepte hij nog dat het stadsbestuur nog geen financiële beloftes gedaan heeft aan het kerkbestuur voor de volgende bestuursperiode.

N-VA-raadslid Koen Coupillie wees er maandagavond nogmaals op dat Diksmuide een grote financiële last moet dragen voor haar kerkelijk patrimonium waar erediensten door steeds minder Diksmuidelingen worden bezocht. Hij vroeg dan ook nogmaals naar een reconversie voor de Diksmuidse kerken. En dat moet voor hem beter dan wat gebeurd is met de kerk van Lampernisse die een urnenbegraafplaats werd. Op vandaag is er nog maar één persoon begraven wat van deze voormalige kerk wellicht het duurste grafmonument van Vlaanderen maakt, zo liet hij optekenen. Dat er geen verdere stappen worden ondernomen door schepen Obin om herbestemmingen voor ondermeer de kerk van Oudekapelle te vinden, is voor hem niet de fout van het kerkbestuur. Wel is het volgens het N-VA-raadslid een doelbewuste strategie van het huidig schepencollege en van schepen Obin in het bijzonder. Maar intussen blijven de facturen voor Diksmuides kerken binnenkomen die men ook nog eens doorschuift naar de volgende generatie. Wegens dit gebrek aan initiatief van de schepen vroeg hij dan ook dat schepen Obin zijn bevoegdheid van kerkfabrieken zou doorgeven aan iemand die er wel mee aan de slag wil gaan. Op dit voorstel werd niet ingegaan (DLD)